Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Liječnice napravile propust, moguće su smjene i oduzimanje licence'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar zdravstva Darko Milinović rekao je kako nije prekršio zakon čitajući sudski dokument s oznakom tajnosti u slučaju Pukanić jer, tvrdi, radilo se o nalazu inspekcije. No, zato su zabilježena dva liječnička propusta, tj. nepravilnosti.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović danas je kazao da je, po nalazu tog ministarstva, u slučaju obitelji Pukanić, utvrđeno da je prekršen zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, a inzistirat će da i druge institucije, od Hrvatske liječničke komore nadalje, naprave inspekcijski nadzor i utvrde jesu li u tom slučaju povrijeđena pravila liječničke struke.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

"Ako Hrvatska liječnička komora utvrdi stručnu pogrešku inzistirat ću na stegovnim mjerama i sankcijama prema svima koji su kršili zakon", kazao je ministar Milinović na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva na kojoj su sudjelovali i državni tajnik za zdravstvo Ante Zvonimir Golem i državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić.

Ministar je objasnio da to mogu biti mjere privremenog ili trajnog oduzimanja licence u slučaju dviju liječnica, a odgovornost bi, kaže, mogao snositi i ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče.

Ministar Milinović je, na upit novinara je li prekršio tajnost dokumenata koju propisuje zakon citirajući javno sudsko rješenje, odgovorio da nije imao rješenje Županijskog suda nego nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva. Taj će dokument, najavio je, u ponedjeljak, osim Hrvatskoj lječničkoj komori poslati i Državnom odvjetništvu, MUP-u te HHO-u.

To, kaže, nije prebacivanje odgovornosti i navodi kako od odgovornosti neće biti izuzeti ni njegovi najbliži suradnici, državni tajnici, pa niti on osobno premda je, ističe, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi napravilo sve iz djelokruga svog rada. Pritom je ocijenio kako je nalaz inspekcije toga ministarstva dobar temelj za postupanje ostalih ministarstva i drugih institucija.

Objasnio je kako je nalazom Ministarstva zdravstva utvrđeno da je u slučaju Pukanić povrijeđen zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama u dva članka i to tako što je Mirjana Pukanić hospitalizirana u bolnici Vrapče umjesto u najbližoj bolnici, prema mjestu stanovanja. Osim toga, liječnica obiteljske medicine dala je uputnicu za njenom hospitalizacijom, a da ju nije pregledala.

Državna tajnica Dorica Nikolić navela je da je obitelj Pukanić u tretmanu Centra za socijalnu skrb Črnomerec od 2007. godine.

Od tada je kaže, bilo, više intervencija vezano uz taj slučaj, a zadnja je bila od strane predsjednika HHO-a Ive Banca.

Ponovila je kako su socijalni radnici bezuspješno pokušali najprije telefonom kontaktirati gospođu Mirjanu Pukanić, a zatim i dolaskom u njezin dom u Ilici. Kod liječnice opće medicine zatražili su procjenu njenog zdravstvenog stanja, a ona im je izdala uputnicu za prisilnim liječenjem.

Po dolasku u Ilicu, policija i hitna pomoć također su bile stigle, no nisu htjeli postupiti budući da nije bilo liječnika, objasnila je Nikolić i dodala da djelatnici Centra nisu sudjelovali u prisilnom odvođenju Mirjane Pukanić u Vrapče.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene