Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijan Brkić:

"Hrvatska neće dopustiti zastrašivanje Hrvata u BiH"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, izjavio je u u ponedjeljak u Stocu, gdje je zajedno uoči ponovljenih općinskih izbora boravio s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, da Hrvatska neće dopustiti zastrašivanje Hrvata te da snažno podupire federalizaciju zemlje kako bi taj narod bio jednakopravan s Bošnjacima i Srbima.

"Hrvatska neće dopustiti zastrašivanje Hrvata niti u Stocu, niti u Bosni i Hercegovini, jer BiH bez Hrvata nema budućnost, prije svega u Europskoj uniji, što Hrvatska najsnažnije podržava. Za HDZ je ovo jedno od ključnih vanjskopolitičkih pitanja na kojima će ustrajati", rekao je Brkić nakon sastanka s lokalnim čelništvom HDZ-a BiH u Stocu.

Pri tome je izrazio očekivanje da će se ponovno zakazani izbori za nedjelju u Stocu, koje je u prvome krugu prekinula skupina nasilnika iz bošnjačke Inicijative za Stolac, proteći bez izgreda i po demokratskim standardima.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić podržao je prijedlog rezolucije Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini koji zagovara federaliziranje ove zemlje.

"HDZ Hrvatske u cijelosti podržava prijedlog rezolucije Europskog parlamenta o stanju u BiH i njezinom osnaživanju na europskome putu na načelima federalizma, decentralizacije i legitimnog političkog predstavljanja. To je po nama najbolji put za postizanje suglasja sva tri konstitutivna naroda", dodao je.

Brkić je u Stocu najavio i potporu za zaustavljanje trenda iseljavanja Hrvata koji su u toj zemlji, kazao je, ugroženi lošom gospodarskom i političkom situacijom.

"Moramo zajedno učiniti sve da se zaustavi taj trend iseljavanja Hrvata iz BiH i da im se omogući opstanak, ostanak i pristojan život te povratak svih onih koji su prognani tijekom rata", rekao je Brkić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, izrazio je očekivanje da će ova stranka pobijediti na lokalnim izborima zakazanim za nedjelju za načelnika Stoca te osvojiti većinu u općinskom vijeću.

Izbori u Stocu, koji su se zajedno s drugim sredinama održavali u BiH 2. listopada, prekinuti su nakon nasilja kojega su izazvali predstavnici bošnjačke Inicijative za Stolac. (Hina)

Pročitajte i ovo Milijan Brkić i Josipa Pleslić Nove poruke Tko je Klokan iz poruka Josipe Rimac i Milijana Brkića? Zdravko Mamić Saga se nastavlja Nove poruke Josipe Rimac potvrđuju Milanovićeve izjave? Mamić je lobirao za Turudića i raspitivao se zašto nije izabran

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene