Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mogli su pokrenuti istragu'

Milanović: Zanima me što je DORH radio u vezi slučaja Perković od 2005. do 2008. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako ga zanima što je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) učinilo u vezi slučaja Josipa Perkovića u razdoblju od 2005. do 2008. godine.

Nakon što se neformalno u Opatiji susreo sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek, na njihovoj zajedničkoj konferenciji za novinare, premijer Zoran Milanović odgovorio je i na nekoliko pitanja novinara, među kojima je bilo i pitanje je li dobio izvješće glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića o djelovanju DORH-a u slučaju Josipa Perkovića.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..."

S tim u vezi, rekao je da je DORH sustav u kojem je čelna osoba najodgovornija, ali da Mladen Bajić ne treba premijeru slati izvješća već ih daje Hrvatskome saboru.

'Ono što mene zanima je što je DORH učinio u tri godine u razdoblju od 2005. do 2008. godine. U 2008. godini, po onome što znamo je u ovome slučaju nastupila relativna zastara, a 2004. se više-manje sve znalo', rekao je.

>> Milanović: Opozicijska stranka se ponaša opasno i neozbiljno

Istaknuo je kako ga zanima što je DORH učinio da ne dođe do zastare, a ako nije učinjeno ništa, zašto se to dogodilo.

'DORH je mogao pokrenuti istragu, utvrditi istinu o krivnji ili ne, odustati od istrage, ali prekinuti zastaru pa sada ne bismo razgovarali o tome treba li se suditi u Njemačkoj jer su po svemu sudeći i žrtva i navodni počinitelj hrvatski državljani', rekao je.

Za premijera je pak 'političko pitanje, što je učinio tadašnji šef obavještajne službe, a današnji političar, da barem skrene pažnju javnosti na tu tešku traumu iz hrvatske prošlosti'. Napomenuo je kako ne bi javno govorio o ovim pitanjima ali, istaknuo je, 'morat ćemo neke stvari istjerati na čistac, tko radi koji posao, zašto radi i s kojim motivima'.

Objasnio je da su izmjene zakona o izručenju motovirane time da se otklone mogućnosti da se u okviru opće jurisdikcije traže izručenja hrvatskih državljana za neka djela iz vremena rata, te da tu vrst zaštite pokušava za sebe dobiti svaka normalna država.

'U tom slučaju dobro je čuti mišljenje Europske komisije (EK), ali ono nije zadnje jer postoji i Europski sud', rekao je premijer i istaknuo da će u sljedećem razdoblju biti mnogo nesporazuma s EK, kao čuvarem ugovora'.

Premijer je pozvao HDZ da uloži amandman na izmjene Zakona o izručenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene