Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje za Dnevnik Nove TV

Milanović u problemu: Želi na vlast, a oporbeni blok potporu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje Crobarometar koje provodi agencija Ipsos Puls a ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV pokazuje da lijevi blok ima problem.

Redovito istraživanje agencije IPSOS PULS, koje objavljuje Dnevnik Nove TV, završeno je prije izricanja nepravomoćne presude, tako da nisu obuhvaćene reakcije građana na presudu. Iz dosadašnjih iskustava može se predvidjeti da bi u tom slučaju došlo do pada popularnosti HDZ-a, čije biračko tijelo u takvim situacijama uglavnom reagira buntovno te se izjašnjavaju kao neodlučni.

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV HDZ se oglasio o rezultatima Crobarometra: "Milanović se utopio u vlastitoj rijeci balkanštine i prostaštva" Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Savez za promjene - 'Top' prednost

Zanimljivo je da je u ovom istraživanju jedan indikator važan za ljevicu. Kada su se formirali kao savez i najavili zajednički izlazak na izbore, imali su više od 40 posto. Sada su mjesec travanj zaključili s potporom od 33 posto ili najnižom otkada se provode ovakva istraživanja o Savezu za promjene.

Isto tako, zanimljivo je da je ovo bio i jedan od medijski najaktivnijih mjeseci lidera oporbe Zorana Milanovića koji je imao niz nastupa i kritika Vlade Jadranke Kosor. Čini se da kao lider oporbe nije privukao ili svojim nastupima nije uspio uvjeriti birače u liderstvo i snagu saveza.

>> Ekskluzivno istraživanje: Čak 71 posto građana smatra da treba rezati socijalna prava!

>> Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor

>> Ekskluzivno: Nakon presude generalima dramatično pala potpora ulasku u EU

S druge strane vladajuća koalicija sada bi na izborima imala 23 posto ili u usporedbi s posljednjim izborima to je 12 posto manje. HDZ-ovo biračko tijelo uglavnom je sada neodlučno jer je nezadovoljno i teško je vjerovati da bi ga preoteo SDP. Sada je neodlučnih 25 posto birača.

A u toj blokovskoj podjeli profitirali su s jedne strane Laburisti s 4,9 posto na ljevici i na desnici Pravaški blok s 2,9 posto. Slijedi HSLS s 3,5 posto i HDSSB s 3,1 posto. Mogućnost ulaska u Sabor u toj podjeli mogao bi imati i umirovljenički savez blizak HDZ-u koji ima potporu od 2,9 posto.

SDP i HDZ - ista meta, isto odstajanje

SDP je i dalje najjača stranka s potporom od 26,9 posto birača. No u padu je već 4 mjeseca. Godinu su počeli s 33 posto potpore birača. HDZ je dotaknuo dno posljednji mjesec, a ovaj završava s 20,6 posto birača. Rast ili pad HDZ-a i SDP-a je u ovom trenutku u statističkoj pogrešci, ali odražava trendove.

HSS 'potopljen' - ostali 'plešu' oko praga

HSS nije gubitnik travnja, već posljednjih mjeseci. Oni u ovom trenutku uživaju potporu 2,8 posto birača. Čini se da se kriza i stanje u vladajućoj koaliciji dramatično odražava na potporu te stranke.

I dalje je treća stranka HNS s 4,8 posto, slijede Laburisti s 4,3 posto. Tu su i pravaši s 4 posto. Umirovljenička udruga sklonija HDZ-u ima 3,6 posto birača, a HSU koji je u lijevom savezu ima 3,4 posto birača.

HSLS, koji se često hvalio, treći put ima 2,6 posto. Među ostalim stranka su još IDS s 1,7 posto, Bandić s 1,4 posto, SDSS s 0,6 posto.

Neodlučni birači - HDZ-ovi spavači

Neodlučnih birača je 16,8 posto, a može se pretpostaviti da su tu većinom birači HDZ-a koji su trenutačno nezadovoljni politikom svoje stranke, ali oni će teško ili nikada otići SDP-u. Uvijek u krizama i lošim potezima Vlade raste broj neodlučnih, a pada broj birača HDZ-a.

Josipović i dalje prvi, Kosor zaustavila pad, Milanović isti

Predsjednik Josipović i dalje je najpopularniji s 80 posto potpore. Travanj je mjesec u kojem je Jadranka Kosor zaustavila pad popularnosti. I dalje je nepopularna, no sada je njezin rejting na 27 u odnosu na 22 posto u ožujku.

Zoran Milanović konstantno uživa potporu 40-tak posto birača, a tako je završio i travanj.

Zanimljivo je da svaki deseti SDP-ovac pozitivnim smatra Jadranku Kosor, ali lider SDP-a bolje stoji kod HDZ-ovaca. Tamo svaki peti birač ima pozitivno mišljenje o Zoranu Milanoviću. I dalje je kod birača dviju najvećih stranaka najpopularniji predsjednik Republike, a ne predsjednik njihove stranke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene