Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi oko dvojezičnih ploča

Milanović: Idem u Vukovar na Dan sjećanja, spreman sam za razgovor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Milanović sve je još jednom pozvao na dostojanstvo i novi sastanak te je naglasio kako je uvijek spreman razgovarati.

Problemu dvojezičnih ploča u Vukovaru i dalje se ne nazire kraj, a premijer Zoran Milanović poručuje kako je i dalje otvoren za razgovor. Milanović je sve strane pozvao na dostojanstvo i novi sastanak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ćirilica nikome ne smeta' Nadbiskup Hranić: Prvo riješiti probleme, a onda stavljati ćirilične ploče Slika nije dostupna O dogovoru u Vukovaru Josipović: Potvrdila se teza da razgovor nije podrška neredima

Ponovio je kako je Vlada ta koja predlaže zakone, no da se ti zakoni moraju poštivati.

>> 'Agresivno kršenje zakona je vrlo opasno! Premijer mora organizatore pozvati na razgovor!'

'Ja sam pozivao na razgovor, pozivam i dalje i molim da onima kojima smeta uvođenje dvojezičnihi natpisa u Vukovaru, da pokažu i velikodušnost ako treba, jer moramo živjeti normalno. Moramo primjenjivati zakone. Mogu ljudski shvatiti, pozvao sam na ljudski razgovor, ali nažalost odaziva nije bilo i to je sve što mogu reći. Dakle ne samo kruto treba provoditi zakone, da treba, ali ovo nije loše za Hrvatsku. To je ništa, to nije nikakav bauk. Shvatimo to', poručio je premijer.

'Nije li poziv predsjednika Vlade na razgovor dovoljan ljudima koji predstavljaju određenu grupu građana? ja sam unaprijed rekao da ne mogu obećati puno, da je manevarski prostor takav, kakav jest, da je zakon, zakon, ali to je inicijativa. Inicijativa je da se provodi zakon i da se razgovara na civiliziran način. Ja to pokušavam cijelo vrijeme. Vlada je odgovorna za sve te stvari. Vlada predlaže većinu zakona, Vlada provodi zakone. Tako funkcionira hrvatski ustavni poredak', rekao je Milanović.

Na novinarska pitanja o inicijativi predsjednika Ive Josipovića, Milanović je kratko poručio kako je sve o tom pitanju već rekao u svojim prethodnim odgovorima.

Na pitanje hoće li otići u Vukovar na Dan sjećanja 18. studenoga, premijer je rekao kako će svakako tamo otići.

'Kako ne bi išao u Vukovar na Dan sjećanja? Mislim da će doći deseci tisuća ljudi tamo. To se ne smije pretvoriti u ovu vrstu nadmetanja, to je potpuno krivo. Dakle idemo biti normalni ljudi, idemo normalno živjeti', istaknuo je na kraju.

 Milanović je nazočio predstavljanju mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije, koje je održano u 11 sati, u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže u Zagrebu.

Podsjetimo, predsjednik Josipović proteklog je vikenda još jednom pozvao Vladu, oporbu i branitelje da ne dozvole da se priča o ćirilici pretvori o priču o neuspjehu Hrvatske.

'Danas Vukovar, jučer Udbina, sutra nešto drugo. Ploče, natpisi, spomenici... Što je sljedeće? Hoće li sutra i nečija glava biti razbijena? Ovo je trenutak kad zaista moramo svi zajedno razumjeti da se borimo za europsku Hrvatsku u kojoj se kvalitetno i dobro živi i da poštujemo jedni druge. I ovo što se događa je sramota za sve nas', poručio je u subotu predsjednik Josipović.

Podsjetimo i kako je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara postavljanje novih dvojezičnih ploča u Vukovaru, u nedjelju ujutro nazvao 'morbidnim', jer se postavljaju samo dan prije pokopa 11 žrtava Domovinskog rata u Sotinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene