Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stožer: Ovo je morbidno!

Interventna policija po Vukovaru: Postavljene nove ćirilične ploče

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rano jutros postavljene su nove ćirilične ploče u Vukovaru na nekoliko državnih zgrada. Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara poručuju: 'Ovo je morbidno!'

Dvojezične table postavljene su jutros na zgradi Državne uprave i na zgradi Zavoda za zdravstveno osiguranje. Sve osigurava interventna policija, a postavljene su i željezne ograde.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara poručuju kako danas neće provoditi nikakve akcije iz poštovanja prema žrtvama Sotina koje će sutra biti sahranjene. Postavljanje ploča potvrdio je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović, koji nije želio ni potvrditi niti demantirati hoće li se i kada nastaviti s postavljanjem dvojezičnih ploča i na zgradama drugih državnih tijela u Vukovaru.

Predstojnik vukovarskog Ureda državne uprave Goran Bošnjak izjavio je kako su "ploče postavljene zakonito i nenasilno, a ako budu skinute to će biti učinjeno nezakonito i nasilno".

Pred zgradom Ureda državne uprave, policijske postaje, zgradama HZZO-a, HZMO-a i u Luci Vukovar nalaze se jake snage temeljne i interventne policije.

Postavljanje ploča potvrdio je i Vlado Iljkić, voditelj pravnih poslova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, naglasivši kako Stožer danas neće poduzimati nikakve aktivnosti vezane uz ploče. "Danas imamo druge preuzete obveze, a o daljnjim ćemo koracima na vrijeme izvijestiti", izjavio je Iljkić.

Glasnogovornik Stožera Igor Gavrić je pak morbidnim ocijenio da se ploče postavljaju samo dan prije pokopa 11 žrtava Domovinskog rata u Sotinu. Sutra je, naime, najavljena sahrana 11 Sotinjana nestalih u okupaciji tog vukovarskog prigradskog naselja, čija su tijela proljetos ekshumirana, a prošloga mjeseca u identificirana u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

"Pozivam sve hrvatske domoljube neka vide što Vlada radi, a onda će i sami znati što napraviti", poručio je Gavrić.

Članica Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Snježana Patko potvrdila je kako su na adrese Ureda Predsjednika RH, MUP-a i drugih ustanova poslani dokumenti kojima Stožer opovrgava da je trećina vukovarske populacije srpske nacionalnosti.

"Utvrdili smo više od tisuću osoba koje su prijavljene na nepostojećim adresama ili uopće ne žive u Vukovaru", rekla je Patko. Navela je primjer obitelji koja živi u Novom Sadu gdje je u prijavljena, a kojoj joj je Hrvatska obnovila kuću u Ulici dragovoljaca HOS-a u koju nikada nisu uselili niti je obilaze. No, dodala je, svi su popisani i navedeni u popisu birača.

Iznijela je i podatke po kojima se samo 8 posto popisanih osoba srpske nacionalnosti prilikom posljednjeg popisa stanovništva izjasnilo da im je srpski materinji jezik. 

>>  U Kosovu kod Šibenika sinoć skinuta ćirilična tabla

(T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene