Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smjenio Ferdeljija

Milanović građanima: 'Sorry!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade Zoran Milanović je dužnosti razriješio Vladimira Ferdeljija zbog istupa u medijima u kojem je Vladu i premijera optužio da im 'nedostaje hrabrosti da u javnoj potrošnji naprave oštre rezove'. Građanima se ispričao sa 'Sorry' jer će Ferdelji još 6 mjeseci primati plaću.

Tako je pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatka Komadine razriješen dužnosti praktički prije nego ju je i preuzeo.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

'Da je takvu izjavu dao neki član Vlade, prijateljski bih ga upitao jesmo li još uvijek zajedno u Vladi, rekao je Milanović dodavši kako ni od koga ne traži pokornost nego lojalnost', rekao je Milanović. Milanović se ispričao hrvatskim građanima što će 6 mjeseci morati isplaćivati plaću osobi koja taj posao nije ni počela raditi. 'Sorry', kazao je Milanović.

'Nisam baš to očekivao, ali moje izjave nisu bile ništa strašno, naslovi su bili malo bombastični', komentirao je Ferdelji smjenu za Business.hr. Smjenu je komentirao i resorni ministar Komadina, koji kaže da je smatrao da su Ferdeljijeve izjave prije za 'žuti karton', no da je Vlada donijela odluku kakvu je donijela.

Inače, Milanović je nakon sjednice Vlade izjavio da je hrvatska Vlada danas je prvi put dobrovoljno smanjuje javnu potrošnju u nepovoljnim, ali relativno stabilnim okolnostima', izjavio je premijer Zoran Milanović nakon današnje sjednice na kojoj je predloženo smanjenje državnog proračuna. Vlada predviđa uštedjeti na rashodima za zaposlene oko 2 milijarde kuna, no pri tome neće biti masovnih otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru, najavio je Milanović.

Očekujemo razumijevanje sindikata jer zaposleni u javnom sektoru imaju sigurnost radnog mjesta kakvu nemaju oni u privatnom sektoru, rekao je Milanović koji je najavio da će o svim spornim pitanjima voditi dijalog sa socijalnim partnerima. Vlada će toliku uštedu ostvariti na masi plaća, bez diranja koeficijenata zaposlenih, tako što planira smanjiti dosadašnji veliki broj prekovremenih sati, ukinuti dodatno nagrađivanje, te otkazati ugovore o djelu i na određeno vrijeme.

Dodatnih dvije milijarde kuna želi se uštedjeti na ostalim rashodima, a ministar financija Slavko Linić kaže da se to može postići kontrolom kapitalnih investicija i preispitivanjem opravdanosti pojedinih projekata. Subvencije će se smanjiti za 1,4 milijardu kuna, od čega se milijarda odnosi na poljoprivredne poticaje, a na smanjenje naknada građanima u kućanstvima još pola milijarde kuna.

Na prihodovnoj strani očekivani rast proračunskih prihoda u ovoj godini je 0,5 posto pri čemu Linić ističe da u ostvarenju prihoda nema nikakvih rizika, što će biti važno i agencijama koje će uskoro odlučivati o hrvatskom kreditnom rejtingu. Milanović je izrazio optimizam u vezi odluke rejting agencija budući da je Vlada donijela političku odluku o smanjenju potrošnje. 'Ili vjeruju da ćete se promijeniti i ići naprijed, ili ne', kazao je.

Upitan kako će se postaviti ako hrvatske obveznice budu rangirane kao tzv. smeće, Milanović je odgovorio kako je to 'crno hipotetsko pitanje', a Hrvatska će učiniti sve da se to ne dogodi. Nova smanjena stopa PDV-a za turizam stupit će na snagu od 1. siječnja iduće godine, smanjena stopa za obvezno zdravstveno osiguranje (s 15 posto na 13 posto) krenut će od 1. srpnja ove godine. Povećanje opće stope PDV-a na 25 posto, uvođenje nižih stopa na neke proizvode, smanjenje parafiskalnih nameta i povećanje neoporezivog dijela plaće počet će od 1. ožujka ove godine.

Udar koji bi rast PDV-a mogao predstavljati za siromašne građane Vlada će pokušati kompenzirati uvođenjem međustope PDV-a na sve vrste masti, ulja, dječje hrane i distribuciju vode. Umirovljenicima će se iz istoga razloga ponovno usklađivati mirovine, a za ubuduće, ako se promijene trenutna pravila u EU, razmišlja se i o smanjenju PDV-a na struju. Milanović je u pogledu najavljenih državnih investicija napomenuo kako je poznat katalog hrvatskih potreba - imamo zaostale željeznice, uvozimo i neracionalno trošimo energiju, a tu je i IT sektor.

Što se tiče problema bivših radnika KIO Orahovice, koji traže da se država odrekne svojih potraživanja u tom poduzeću kako bi radnici dobili otpremnine, ministar financija Slavko Linić istaknuo je da se Vlada ne može odreći svojih potraživanja, a zahtjev KIO-vih radnika proizlazi iz pogrešne odluke bivše Vlade u 'slučaju Đakovštine'.

Radnička potraživanja imaju prioritet, ali ne i otpremnine koje se ne mogu isplatiti ako nema ni mase iz stečajnog postupka, naglašava Linić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene