Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Cijena ista dvije godine'

Milanović o poskupljenju: Ne želimo biti populisti, prihvatili smo realnost i korigirali cijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijeri i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je danas da u Hrvatskoj zadnje dvije godine nisu mijenjane cijene energenata, a na čiju cijenu utječu svjetske cijene.

"Što napraviti u takvoj situaciji. Da li biti populist, zabijati glavu u pijesak i dalje se praviti da se ništa oko tebe ne dešava ili prihvatiti realnost, korigirati cijene i probati to kompenzirati razvojem i gospodarskim rastom", rekao je Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a. Vlada je jučer, naime, odlučila da 1. svibnja plin za kućanstva poskupljuje za 22 posto, a električna energija za 20 posto.

Milanović je istaknuo da su u prvih 100 dana neke od donesenih odluka bile nužne, te da su promjene i reforme u koje Hrvatska ulazi tek započele. "To je samo početak", kazao je. Upozorio je na sve što se događa i u drugim zemljama - Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj te Francuskoj, rekavši da velike članice EU, s iznimkom Njemačke, ponovno ulaze u recesiju.

"Za državu koja je gospodarski izložena prema tim državama, kao Hrvatska to nije dobra vijest", smatra Milanović.

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva Važna obavijest Dobra vijest za vozače: Nove cijene goriva od utorka Zoran Milanović Glas s Pantovčaka Milanović pohvalio Plenkovića: "Potpisat ću rješenje"

>> Savjet HEP-a nakon poskupljenja struje: Trošite nakon 22 sata, jeftinije je

Naglasio je da u Hrvatskoj u javnom sektoru nije bilo smanjivanja plaća niti nikakvih ozbiljnih rezova te da će pokušati nastaviti na takav način. "Pokušat ćemo nastaviti na takav način, ali jamstava u ovoj teškoj situaciji nizašto nema. Morat ćemo se boriti sami za sebe", rekao je i dodao da će se Hrvatska morati razvijati svojim, ali i snagama međunarodnih investitora koji u Hrvatskoj vide priliku za ulaganje svog novca u razvoj najpropulzivnijih prometnih koridora, nizinsku željeznicu, riječku luku, kvalitetni turizam i slično.

Ponovno upozorivši da su u Europi velike ekonomije ušle u recesiju, predsjednik SDP-a ocjenjuje kako to pokazuje da nije dovoljna samo fiskalna stabilnost, već je to preduvjet.

>> Potpredsjednik Vlade ogorčen: Struja poskupljuje, a plaće nisu usklađene s europskima

"Bez toga nema ozbiljne ekonomije, ako ima smisla samo do one točke do koje se radi za građane. Mi ne možemo raditi samo za međunarodne financijske krugove i za međunarodne investitore", kazao je Milanović koji smatra da je očuvanje kreditnog rejtinga samo nužni prag i upozorenje što još moramo sve raditi. Upozorio je i na bujanje ekstremizama u susjednim zemljama napominjući da je Hrvatska za sada pošteđena toga. Napomenuvši kako ne voli zabrane, rekao je da će se nekim stvarima morati suprotstaviti ako ih bude.

Predsjednik SDP-a ocijenio je da je stranka pokazala da se može mijenjati, a istovremeno ostati vjerna temeljnim vrednotama - pravednosti i jednakosti. Napomenuo je da su pred strankom još tri i pol godine mandata te unutarstranački izbori, a protekle četiri godine tijekom kojih su pobjedili na parlamentarnim izborima ocijenio je uspješnim. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene