Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slaba utjeha za građane

Savjet HEP-a nakon poskupljenja struje: Trošite nakon 22 sata, jeftinije je

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Vladina objašnjenja uslijedio je niz reakcija oporbe i sindikata, a građani, razumljivo, već sklapaju novu računicu - kako preživjeti.

Gdje još uštedjeti umirovljenica Vera Murgaš nakon objave poskupljenja struje i plina više ni ne zna. Sve čarobne formule odavno je iskoristila. "Automatski će mi se smanjivati da se ima za jesti", kaže Vera.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest" Paula Klaić Saulačić - 1 Poginula tri radnika Barbarićeva amnezija na suđenju, odvjetnici upozoravaju: "Kao da je svjedočio portir HEP-a, a ne direktor jedne od najmoćnijih tvrtki u državi"

>> Potpredsjednik Vlade ogorčen: Struja poskupljuje, a plaće nisu usklađene s europskima

Kod jednotarifnog sustava s godišnjom potrošnjom električne energije od 2.200 kilovata, račun koji je iznosio 182 kune, po novom će biti 215. Povećanje je to od oko 18 posto. Kod dvotarifnog koji ima godišnju potrošnju od oko 3.600 kilovata - račun koji je bio oko 250 kuna, sada će biti 302. Povećanje veće od 20 posto. HEP savjetuje - "Neka više svoje potrošnje obavljaju iza 22 sata kada je niža tarifa", ističe Mirela Klanac, glasnogovornica HEP-a.

No, teško da će to građanima pomoći. Oporba novu odluku Vlade kritizira. "To je napad na svakog građanina i građansku RH", ističe šefica HDZ-a Jadranka Kosor. Smatraju nema opravdanja skupljoj struji. A tu je još i 22 posto skuplji plin. Industriji ide nešto jeftinije, no, po kubiku za građane sada cijena oko 4 kune. Hrvatska se time približila Mađarskoj po cijeni, Austrija je skuplja za nekih 50 lipa, dok je u Sloveniji kubik plina oko 5 kuna. Iako se odavno govorilo da plin treba ići gore, stručnjaci Vladinom modelu nalaze zamjerku.

"Nigdje ne govori o socijalnoj kategoriji, a mi smo prvo govorili da je socijalna cijena bila za sve, sada više to nije socijalna cijena", ističe Miljenko Šunić iz Hrvatske stručne udruge. "Sigurno će po ovom i na osnovu ovog povećanja i prijedloga veći iznosi biti i za 300 kuna u zimskim periodima", smatra Đuro Popijač, bivši ministar gospodarstva.

Bogati i siromašni tako su, za razliku od europskih zemalja kod plina svrstani u isti koš. Sindikati zbog poskupljenja najavljuju prosvjede. "Ovo je prva opomena pred isključenje. Mi doista želimo Vladi RH da sljedeći prvi svibanj 2013. godine ne moramo obilježavati crvenim kartonima koji znače isključenje", upozorava Mladen Novosel iz SSSH.

A građani nakon vijesti ostaju sa svojim brigama koje više teško da mogu pratiti njihova primanja. "Mene je strah zbog režija, da neću moći platiti, to mene muči najviše", kaže umirovljenica Vera.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene