Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije 'New Deal' već 'New Peel'

Milanović: Nije novi dogovor nego staro guljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, nakon današnjeg razgovora s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom u Saboru, osvrnuo se na konsenzus oko mjera štednje koje je premijer Ivo Sanader nazvao 'New Deal' (novi dogovor) i ocijenio kako je za njega prikladniji naziv 'Old Peel' (staro guljenje).

'Što se tiče mjera štednje i stezanja remena o kojem je jučer bilo riječi, a koje smo u SDP-u spomenuli još prije tjedan dana i upozorili da se situacija mora shvatiti krajnje ozbiljno, drago nam je da je to jučer rekao i premijer', rekao je Milanović i procijenio kako to, nažalost, nikako nije 'New Deal' jer je 'New Deal' Franklina Roosevelta iz 1933. bio skup proaktivnih mjera i zakonodavnih rješenja koji su Ameriku u sklopu stotinjak zakona trebali izvući iz krize i učiniti opet onim što je bila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekonomska odmazda Zbog Milanovićeve izjave o genocidu poduzetnik iz BiH povlači hrvatsku robu s polica Ivana Petrović stanje u Federaciji Ivana Petrović o izmjenama izbornog zakona u BiH: "Visoki predstavnik Schmidt neće učiniti ništa"

'U našem slučaju toga nema, ovo su samo mjere štednje koje su nužne u situaciji u koju smo dovedeni zahvaljujući lošem radu u zadnjih pet godina', ustvrdio je Milanović i objasnio da je američki 'New Deal' nastao u prvih 100 dana vlasti Franklina Roosevelta, a hrvatski nakon pet godina još nema ni svoje obrise. 

>> Sanader se odrekao povišice; sindikati se bune

>> Važan konsenzus svih političkih stranaka

Sve plaće ne mogu biti iste, ali svi moraju ići u mirovinu pod istim uvjetima ako su plaćeni iz javnih fondova i javnim novcem 'Ovo nije toliko 'New Deal' (novi dogovor), ovo je više 'Old Peel' (staro guljenje)', smatra Milanović.

Na pitanje je li premijer Sanader s tim u vezi s njim kontaktirao i bi li ga Milanović podupro, predsjednik SDP-a je izjavio kako su u stranci spremni razgovarati.

'Sad s jedne strane imamo mjere štednje, stezanje remena, a s druge strane imamo najavljenu tzv. reformu zdravstva, u stvari običan pokušaj financijske sanacije koji će dodatno udariti na džepove onih koji imaju u pravilu malo, a te dvije stvari ne idu zajedno', rekao je Milanović i naglasio kako nitko nije tražio potporu opozicije prije nego što su najavljene mjere štednje.

'Štednja je potrebna, stegnuti remen kada dođe do teške situacije može svatko, međutim u ovom tzv. 'New Dealu' ne vidimo ni jedno proaktivno rješenje koje daje odgovor na pitanje što će biti za dvije godine, za tri godine i po čemu će Hrvatska za pet ili deset godina biti 28. uspješna članica Europske unije, a ne država koja će se boriti od danas do sutra', kazao je Milanović.

O mogućoj potpori prijedlogu proračuna koji će sadržavati mjere štednje Milanović je rekao da će tek kad proračun dođe do Sabora moći razgovarati o konkretnim prijedlozima i rješenjima Vlade.

'Ovo je zasad jasna politička najava i znamo barem koje je stajalište', zaključio je Milanović.

Govoreći o početku štednje na zastupničkim i dužnosničkim plaćama, Milanović je podsjetio da je i SDP-ova vlada Ivice Račana među prvim mjerama uvela ograničavanje i snižavanje plaća u državnoj upravi te radikalno snižavanje plaća dužnosnika.

'Čuli smo da će se rast plaća dužnosnicima i državnoj upravi u sljedećoj godini ograničiti - nisam ni znao da je predviđeno da dužnosnicima rastu plaće', rekao je Milanović i podsjetio kako je SDP tražio da se radi socijalne pravednosti revidira sustav povlaštenih mirovina, ponajprije zastupničkih i dužnosničkih.

'Na tome se najbolje pokazuje jeste li osjetljivi, jeste li pravedni i tretirate li sebe po istim kriterijima i na isti način kao sve one koji žive od svoga rada. Sve plaće ne mogu biti iste, ali svi moraju ići u mirovinu pod istim uvjetima ako su plaćeni iz javnih fondova i javnim novcem', objasnio je predsjednik SDP-a i ocijenio kako bi se time pokazala ozbiljnost, a ne da zaleđivanjem na 20.000 kuna plaća saborskih zastupnika ili premijera ne naraste na 21.000 kuna.

'To je pitanje socijalne pravednosti i mi ćemo to ponavljati svjesni da u ovoj situaciji nema šanse da tako nešto bude pretočeno u zakonodavno rješenje i da dobije podršku saborske većine. Oni su svoje razloge rekli, govore o uravnilovci, a mi tvrdimo da to nema nikakve veze s tim nego s elementarnim pravom', zaključio je Milanović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene