Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oli Rehn o europskim ciljevima

Važan konsenzus svih političkih stranaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Široki konsenzus svih političkih stranaka u Hrvatskoj glede europskih ciljeva zemlje vrlo je važan jer je to temelj uspješnosti u procesu eurointegracija, ključan za donošenje potrebnih zakona i njihovu provedbu, a bit će vrlo važan i kad Hrvatska postane 28. zemlja članica EU, rekao je u četvrtak u Zagrebu europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Rehn je to rekao u izjavi za novinare nakon razgovora koje je u Hrvatskom saboru vodio s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, predsjednicima i članovima Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, te Vanjskopolitičkog odbora i Odbora za europske integracije. 

Pročitajte i ovo Ograničenja vode u Španjolskoj - 4 Katalonija na udaru Izvanredno stanje zbog najveće suše u povijesti: Spremaju se ograničenja potrošnje vode Ilustracija Podaci HNB-a Evo koliko Hrvati imaju na štednji, objavljena je i brojka milijunaša, njihov novac premašuje 2,4 milijarde eura

>> Rehn: 'Hrvatska može završiti pregovore sljedeće godine'

Sve je današnje razgovore ocijenio vrlo korisnim i prijateljskim i ponovio kako je istaknuo glavne izazove koji predstoje Hrvatskoj.

'To su borba protiv organiziranog kriminala i korupcije koja je, a nadam se da će i ostati, prvi najvažniji prioritet. To pozorno promatraju i zemlje članice EU i Hrvatska treba ostvariti konkretne rezultate i u fazi istrage i u presudama' kazao je Rehn, napomenuvši kako se razgovaralo i o drugim temama poput brodogradnje, povratka izbjeglica, prava manjina i suradnje s Haškim sudom.

'Hrvatska ostvaruje napredak na mnogim područjima u cilju ispunjenja uvjeta za pristup EU', kazao je Rehn, ponovivši kako je uvjetni i indikativni raspored za završetak pregovora određen kako bi se Hrvatsku ohrabrilo da nastavi tim putem, zbog čega je i on došao u posjet, ali da još predstoji mnogo posla.

Predsjednik Sabora Luka Bebić iskazao je zadovoljstvo razgovorom s povjerenikom Rehnom, napomenuvši kako je ohrabren svakim objektivnim i realnim pristupom.

'Nama su se otvorile realne mogućnosti za završetak pregovora 2009. ako ispunimo sve što trebamo, od reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, do restrukturiranja gospodarstva, osobito brodogradnje, što moramo učiniti ne samo kao zemlja kandidatkinja za EU već radi samih sebe i hrvatskih građana. To je realan pristup i stoga sam ohrabren', kazao je Bebić.

Predsjednik Sabora novinarima je rekao kako je europskom povjereniku izrazio ponos činjenicom da sve relevantne političke snage u Hrvatskoj usklađeno djeluju u nekoliko ključnih državnih interesa poput ulaska u EU i NATO i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

'To pokazuje zrelost današnje hrvatske politike', ocijenio je Bebić.

Posljednji razgovor koji je europski povjerenik za proširenje imao u Saboru bio je s predsjednikom kluba zastupnika SDP-a Zoranom Milanovićem koji je nakon susreta kazao kako velikih novosti nije bilo već da je s Rehnom govorio o temama koje Hrvatsku još čekaju u procesu pregovora.

'Hrvatska će ulaskom u EU postati 28. članica, a potom će samo o njoj ovisiti hoće li biti uspješna i jaka ili neuspješna i slaba članica', ocijenio je prvi čovjek glavne oporbene hrvatske stranke.

Milanović i Rehn razgovarali su i o odnosima Hrvatske i Slovenije budući da je europski povjerenik, prema Milanovićevim riječima, svjestan da je na slovenskim izborima pobijedila stranka lijeve političke orijentacije i da postoje dobri i intenzivni odnosi između SDP-a i slovenskih socijaldemokrata.

'Zanimalo ga je u kojoj mjeri ti odnosi mogu biti od pomoći u razrješenju naših otvorenih pitanja', rekao je Milanović, dodajući da će SDP u kontaktima sa slovenskom stranom, kakve i inače ima s vladama lijeve političke opcije, učiniti sve da se otvoreno pitanje riješi. Međutim, napomenuo je da je 'vlada ipak vlada' i ona u konačnici odgovara za provođenje unutarnje i vanjske politike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene