Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kapaciteti su nam mali'

Milanović: Ne možemo udomljavati više izbjeglica, uputit ćemo ih prema Mađarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatska prima, ali naši kapaciteti su mali. Mi više ne možemo. U dva dana je ušlo više od 13.000 ljudi, mali broj je izašao. Ne možemo ih više udomljavati', poručio je premijer.

Premijer kaže kako politiku njemačke smatra velikodušnom i pozivajućom - Merkel je rekla da se dublinska pravila više ne primjenjuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Europska komisija Hrvatskoj odobrila 16,4 millijuna eura iz kriznih fondova Slika nije dostupna Na granicu s Hrvatskom U Sloveniju stiglo 125 km žičane ograde - bit će postavljena u nekoliko dana?

Nakon što je Mađarska digla ogradu, Hrvatska granica je jedini slobodan ulaz u EU. Međutim, premijer naglašava kako nije rješenje da se Hrvatska promijeni u 'hot spot' - što znači da bi Hrvatska bila sabirni centar za izbjeglice koji dolaze u Europu.

UŽIVO - Milanović: 'Prelazimo na plan B, imamo srce, ali imamo i mozak!'

Premijer tvrdi da je izbjeglička kriza posljedica europske nesposobnosti da riješi granicu između Turske i Grčke. Objašnjava kako su prognanici iz Sirije i Iraka koji završavaju u Turskoj, ondje životno sigurni. Oni prelaze u Grčku na način da Grčka uopće ne provodi šengenska pravila. Grčka, prema riječima Milanovića, zatvara oči. To se vidi budući da njihova Obalna straža koja može provoditi kontrolu, iz nekog razloga to ne radi. Iako je to vidljivo, EU ne poduzima ništa, čeka da se problem riješi.

'Mi smo rekli - kroz Hrvatsku možete proći, idite dalje', poručio je.

Sad ćemo problem rješavati drugačije

Sad ćemo problem pokušati rješavati drugačije - poručuje premijer.

Novinarka Dnevnika Nove TV Jelena Rastočić pitala je premijera - Koje su to metode koje će se sada primjenjivati? 'Bit ćemo fleksibilniji, popisivati i smještati više ne možemo', kaže Milanović.

Dodaje da neće sprječavati ljude da ulaze u Hrvatsku, ali niti da izlaze. Premijer je insinuirao da će ih slati preko Mađarske. Ako Mađarska na granicu pošalje vojsku, Milanović kaže: 'Pa daj da vidimo'.

'Pozivamo EU i one koji ne žele naći rješenje, da shvate da Hrvatska neće biti 'hot spot'', rekao je te poručio susjedima da imamo srce, ali i pamet.

Troškovi će biti vraćeni

Troškovi će biti vraćeni svima, poručio je premijer. Međutim, pomoć od EU nećemo tražiti jer ovo nije dugotrajno stanje, kad bismo tražili pomoć to bi upućivalo na to da bi Hrvatska bila 'hot spot'.

'Orao ne lovi muhe, a mi smo orao', rekao je premijer komentirajući izjave o Srbiji o tome kako se Hrvatska nosi s krizom.

Zavvršio je konferencijom rečenicom da je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koja se danas održava, ali ne može donositi odluke, sazvana kao njegova gesta pristojnosti prema predsjednici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene