Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Komisija je naš servis'

Milanović: Hrvatska je spremna s EK raspravljati o europskom uhidbenom nalogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Zoran Milanović kaže kako je Hrvatska spremna ući u raspravu s Europskom komisijom oko načina primjene europskog uhidbenog naloga.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u petak u Bruxellesu da je Hrvatska spremna ući u raspravu s Europskom komisijom o tome je li moguće uvesti vremensku odrednicu od kada se primjenjuje europski uhidbeni nalog, u kojoj se može pokazati da je jedna ili druga strana u krivu.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Grmoja potvrdio plan oporbe u Saboru, SDP-ovac otkrio koga nisu zvali: "S njima nismo očekivali formirati većinu" Slika nije dostupna Reakcija iz Bruxellesa Europska komisija pozdravila promjene 'lex Perković', ali...

'Što se tiče europskog uhidbenog naloga i reakcije Europske komisije, moramo podsjetiti da smo mi od ponedjeljka članica EU i da će nesporazuma s Europskom komisijom, kao što to imaju i druge članice, biti dosta. Komisija je naš servis i ne možemo sve stvari tumačiti na isti način. Mi smatramo da smo u pravu u ovom konkretnom slučaju, a nije isključeno da se mi na kraju povučemo ili da se Komisija povuče', izjavio je Milanović u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na summitu čelnika Europske unije.

>> Sabor izglasao 'Lex Perković', HDZ napustio sjednicu

'Što se tiče vremenske odrednice za izručivanje, tu za jedne, one koji su bili u EU 2002., vrijede jedna pravila, a za one druge, druga pravila. To je elementarna neravnopravnost, to tako formalno piše u ugovorima, ali ne znači da to nije tema za razgovor. Dakle, pukom slučajnošću, onaj tko je bio član 2002. ima jednu olakotnu okolnost, a drugi nemaju, a to nema logike s principom zajednice', rekao je Milanović.

On je ponovio da u slučaju Josipa Perkovića, kojeg traži njemačko pravosuđe, izručenje ne bi bilo moguće jer je nastupila zastara, čak i da se iz zakona izuzme vremenska odrednica od kada se primjenjuje nalog za uhićenje.

'Motiv s naše strane isključivo je pokušaj zaštite ljudi koji bi mogli temeljem univerzalne jurisdikcije biti proganjani za djela iz Domovinskog rata, jer smo mi jedina članica EU koja je imala rat prije 20 godina i nesporazumi su tu mogući', rekao je Milanović.

Dodao je da se sljedeći tjedan kreće s postupkom promjene ustava kojom bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva.

'Vidjet ćemo hoće li tada HDZ pobjeći iz Sabora. U tom slučaju ne možemo promijeniti Ustav i bit će mi jako krivo ako HDZ ne bude s nama. Valjda svi imamo isti cilj da se zločinci kazne, da se vidi tko su zločinci i tko im je pomagao. Mislim da je sramota da se o tome odlučuje u Njemačkoj, a da se Hrvatska perfidno traumatizira time, umjesto da se predloži da se proces vodi u Hrvatskoj. Za to je potrebno dosta političke volje, ali stvar je rješiva', rekao je Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene