Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP o dogovoru Kosor-Pahor

Milanović: Dogovor je rezultat pritiska na Sloveniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je po Hrvatsku prihvatljivim ocijenio hrvatsko-slovenski dogovor u Ljubljani, ustvrdivši da to što je Slovenija promijenila mišljenje i prihvatila ono što joj je donedavno bilo neprihvatljivo, pokazuje da je na nju izvršen pritisak da odblokira hrvatske pregovore.

Milanović je na konferenciji za novinare rekao da je današnjim dogovorom između hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora Slovenija pristala na sve što je Hrvatska nudila još prije osam mjeseci, da je Hrvatska i tada bila spremna obvezati se da u pristupnoj dokumentaciji ni na koji način neće prejudicirati granicu. 'To je bilo aktivno još prije osam mjeseci i zašto Slovenija to tada nije prihvatila, a danas je, nije jasno. No, naš je stav da su u EU, prije svega Švedska i Karl Bildt kao predsjedatelji EU, ali i ostatak EU kojima se nije dalo više gledati tu slovensku predstavu, izvršili pritisak na Sloveniju', poručio je.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

>> 'Čemu toliko izluđivanje naroda?'

Žalosnom činjenicom ocijenio je to što je Hrvatska zbog spora sa Slovenijom i blokade pregovora puno izgubila, posebno kada se vidi da je spor mogao biti riješen puno ranije. 'U početku smo razlog spora gledali u Sloveniji, njezinoj neprincipijelnosti, politici ucjenjivanja, a danas je jasno da je Slovenija potpuno odstupila od svojih stajališta kojima je blokirala pregovore bez nuđenja ikakvih rješenja', kazao je Milanović. 'Ipak, bolje ikad nego nikad', istaknuo je, naglasivši da je pred Hrvatskom i dalje puno posla da u EU dokaže da provodi nužne reforme. 'No, to je lakše kada su pregovori otvoreni nego kada su zatvoreni', dodao je. Upitan smatra li da je slovenska deblokada pregovora povezana s promjenom na čelu hrvatske Vlade, Milanović je odgovorio kako ne misli da to ima bilo kakve veze, jer je, kaže, očito da postizanje dogovora nije samo posljedica diplomacije, nego i 'argumenata uvjeravanja, argumenata principa koje je očito iznio netko drugi'.

Poziv Vlade na sastanak stigao prekasno

'Ne znam kako će Pahor to objasniti svojoj javnosti, ali srećom to nije naš problem', rekao je, a upitan kako komentira to što je Hrvatska odustala od međunarodnog pravosudnog tijela, rekao je kako međunarodno pravo nije jedini odgovor za rješavanje graničnog spora, ali i naglasio da međunarodno pravo mora biti polazište, ključ svakog dogovora. Na upit zašto se jučer nije odazvao sastanku čelnika svih parlamentarnih stranaka koji je na temu dogovora sa Slovenijom organizirala Vlada, Milanović je odgovorio da je poziv u središnjici SDP-a zaprimio tek dva sata prije samog sastanka te da se nije stigao odazvati, kao ni predstavnici IDS-a. 'Ako nas se uistinu tretira kao partnere, treba nas se zvati na vrijeme, jer je inače riječ o nepovjerenju', kazao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene