Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gostovala u Dnevniku Nove TV

Opačić otkrila koliko građana prima socijalnu pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto oko 70, država uvodi jednu maksimalnu naknadu od 2.900 kuna. Minstrica socijalne politike Milanka Opačić novosti u sustavu socijalnih naknada pojasnila je u Dnevniku Nove TV.

Koliko je tih 2.900 kuna socijalno osjetljivo ili neosjetljivo? Ipak znamo da 2.900 kuna nekad nije dovoljno.

Pročitajte i ovo Dijete - 1 od prvog ožujka Mijenjaju se pravila, a pravo na pomoć imat će pola milijuna djece: "Taman da pokrijemo trošak vrtića" Ilustracija Izmjene zakona Važna vijest za roditelje: Mijenjaju se pravila za dječji doplatak

Da, nije dovoljno. Međutim ima radnika koji rade u tekstilnoj industriji ili u trgovinama koji dobivaju puno manje jer ovo je bruto minimalna plaća, a oni dobivaju neto, što znači da dobivaju negdje oko 2.400 kuna. Uz to treba reći da ova zajamčena minimalna naknada je za višečlane obitelji. Dakle, to je samo jedan dio naknade, a uz to ima još niz drugih naknada.

>> Ovo su novosti koje donosi novi Zakon o socijalnoj skrbi

Znači li to da se porodiljne naknade i dječji doplatci ne diraju?

Ne diraju se, oni idu u plus. Dakle, porodiljne naknade, dječji doplatci, svi programi iz lokalne samouprave.

Koliko u ovom trenutku ljudi prima socijalnu pomoć u ovoj zemlji?

Oko 115.000.

Znači li da ćete s 1. siječnja znati broj i u kunu koliko tko prima pomoći?

Točno, zbog toga što ćemo spojiti sada i sve ostale koji su bili ustvari socijalni slučajevi, ali su prolazili kroz neke druge sustave.

Je li se ovo moglo napraviti prije godinu dana, da mi napokon kao zemlja i kao građani znamo kome treba pomoć, kome ćemo je dati?

Nije, zbog toga što nismo imali informatiziran sustav. Morali smo ga najprije informatizirati, morali smo ga uvezati s Poreznom upravom. Tek sada, kada možemo razmjenjivati sve podatke i vidjeti tko što ima od pojedinaca, tek sada smo mogli ići s tim.

Znači li to da, primjerice, onaj koji je do sada primao socijalnu pomoć, a ima dva automobila, kuću, vikendicu, nekakve dionice ili ušteđevinu, on više nema pravo na socijalnu pomoć?

Ne, nema pravo na socijalnu pomoć. Mi smo takve ljude našli, mi smo do sada skinuli oko 7.000 korisnika sa socijalne skrbi zbog toga što su imali ili neku ušteđevinu, ili su prodali neku imovinu.

Kakve očekujete reakcije građana - pohvale ili će biti bunta?

Pa ja se nadam da će građani ovo pohvaliti zbog toga što je ovo ustvari u postojećim financijskim sredstvima pravednija raspodjela. Mi smo danas donijeli odluku da za 200 kuna povećamo samcu tu socijalnu naknadu. On nema nikakvu kumulaciju i doista od 600 kuna se teško može živjeti. Tih 200 kuna će možda malo pomoći da ne upadaju dodatno u siromaštvo. Ovo je jedan pravedniji sustav od onoga kojeg smo imali.

Hoćete li 1. prosinca izaći na referendum o definiciji braka i kako ćete glasovati?

Hoću, glasat ću protiv, ali mi je žao što ćemo, nažalost, za jedan potpuno nepotreban referendum potrošiti skoro jedan mjesečni iznos za socijalne naknade.

Ne možete osporiti te potpise. Ipak je volja većine građana da se ide na referendum.

Ne, niti ne osporavam. Eto, samo mi je to žao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene