Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opačić u Dnevniku Nove TV

'Ovo pokazuje političku nezrelost predsjednice koja je ušla u sukob sa svim i svakim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Dnevnika Nove TV bila je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić koja je potvrdila kako je SDP spreman za preuzimanje vlasti.

Doći na vlast s novim izborima ili je moguće preslagivanje, kontra HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji zajedno s Mostom?

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija''

'U ovom trenutku Most i Domoljubna koalicija su na vlasti. Imaju dakle, mogućnost pokazati što znaju. Prema tome, ne bih ja sada o tome kalkulirala, vidjet ćemo do kada će to trajati, do kada će imati parlamentarnu većinu. U ovom trenutku ta većina nije stabilna kao ona koju smo mi imali. Svaki put nedostaje kvoruma, teško će se tako donositi odluke o određenim reformama, ali pustimo da vidimo do kada će to trajati'.

'Znamo kako su izgledali predizborni pregovori, svašta je bilo rečeno... Je li nakon svega uopće moguće da SDP sjedne za stol s Mostom?'

'Nama je u ovom trenutku u interesu da građani Hrvatske ne ispaštaju. Nažalost, ništa se ne radi, sve stoji i Domoljubna koalicija i Most se međusobno više prepucavaju nego što rade. Naš je interes ili da se pokrenu ili da se jednostavno maknu s vlasti'.

Preslagivanje ili izbori?

'Ja mislim da je to u ovom trenutku hipotetsko pitanje. Idemo vidjeti do kad će i na koji način sve ovo funkcionirati'.

No, građani bi mogli ocjenjivati je li se išlo sjesti i sačuvati fotelje ili se ponovno išlo boriti za njihove glasove.

'Mislim da je građanima u ovom trenutku važno da vide hoće li ova koalicija moći rješavati njihove probleme ili ne. Ukoliko se oni vrlo brzo ne pokrenu i ne krenu donositi odluke... Nažalost, ono što smo mi radili 4 godine će se početi polako rasipati. Građani će platiti najveću cijenu toga i to je ono što nas brine'.

Prigovara se i SDP-u da zapravo otkad ste u oporbi samo gledate što se događa s ove vladajuće strane. Trebate li se i vi nekako trgnuti ili zapravo samo čekate da vidite što će biti s njima?

'Nije to točno. Dakle, mi smo u ovom trenutku dali više zakona nego što ih je sama Vlada dala u ovih 100 dana. Drugo, mi smo bili vrlo aktivna oporba koja je u stvari svojim istupima zaustavila i ukidanje školskog kurikuluma i još neke stvari, a sada smo možda i na tragu zaustavljanja poskupljivanja dopunskog zdravstvenog osiguranja. Dakle, zahvaljujući nama i našem radu u oporbi koji je u stvari vrlo aktivan, mislim da smo barem za sada zaustavili neke vrlo loše odluke po građane'.

Jedna od tema koja je bila aktualna posljednjih dana je bila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i 'slučaj Lozančić'. Je li to ono što brine građane?

'Mislim da građane puno više brine to što imaju nizak standard, to što nemaju radnih mjesta, to što i dalje odlaze iz Hrvatske tražiti radna mjesta negdje drugdje.. Ovo više pokazuje ustvari jednu političku nezrelost same predsjednice koja je na ovakav način ušla u sukobe sa svim i svakim. Ali taj dio političke odgovornosti će ona sama snositi'.

Hoćete li inzistirati na istražnom povjerenstvu?

'Vidjet ćemo hoćemo li inicirati istražno povjerenstvo u Saboru. Dakle, mi se prvenstveno želimo baviti onim što je građanima najvažnije - stanjem u zdravstvu, stanjem u mirovinskom sustavu i naravno otvaranjem radnih mjesta koje ljude najviše muči'. 

Da možete 'privesti' predsjednicu pred zastupnike biste li na tome inzistirali?

'Vidjet ćemo još što će biti s Istražnim povjerenstvom'.

Raspuštanje splitske organizacije... Je li to odgovor Ivi Baldasaru zbog njegove potpore Zlatku Komadini?

'Ne, to je priprema za lokalne izbore i za parlamentarne izbore'.

Bili su loši ili..?

'Riječ je o organizaciji koja ima dosta problema i to je nažalost, bila jedina moguća odluka Predsjedništva. Ovo je priprema za lokalne i parlamentarne izbore'.

Hoće li biti još toga?

'Sve odluke donosi Predsjedništvo i Glavni odbor stranke'.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene