Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već ima 4.000 članova

Milan Bandić osniva stranku i ozbiljno kreće u kampanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će uskoro dobiti još jednu političku stranku, po neslužbenim informacijama zvat će se Milan Bandić 365 - stranka rada i solidarnosti.

Tako će se povodom 8. ožujka, Dana žena, zagrebački gradonačelnik u nedjelju družiti sa Zagrepčankama u Udruzi Milana Bandića u Praškoj ulici, gdje će se od 11 do 13 sati okupiti gošće udruge, uglavnom žene iz javnog, kulturnog i sportskog života Zagreba.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić ZAJEDNO HRVATSKA Todorić osnovao stranku i obećao borbu protiv korupcije Branimir Nestorović Dr. Nestorović prelomio Potres u pokretu koji je bio iznenađenje izbora u Srbiji: Kontroverzni doktor postavio ultimatum, uslijedila je drama

Nova Bandićeva stranka izrasta iz Kluba zastupnika Nezavisne liste Milana Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, odnosno Udruge Milana Bandića osnovane 29. prosinca prošle godine i registrirane pod imenom Klub liste grupe birača Milana Bandića.

'Švaljek je dobra, ali ja sam puno bolji'

Na facebook stranici Kluba bilježe porast broja članova tako da udruga danas broji više od 4000 članova. Kako su izvijestili na facebooku stranici, u petak je udruzi pristupio i povjesničar umjetnosti Slobodan Prosperov Novak.

Mediji od početka godine nagađaju o datumu osnivanja i imenu nove Bandićeve stranke, pa je tako bilo govora o 1. ožujka i Savezu za naprednu Hrvatsku, kao jednom od mogućih imena.

Kao novi datum spominje se 14. ožujka, kada bi nova stranka trebala dobiti ime Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti, a osnivačka skupština održala bi se na Peščenici, zagrebačkom kvartu gdje je Bandić počeo svoju političku karijeru.

Sve te informacije ni Bandić niti njegova udruga nisu službeno potvrdili, a on je u medijima tek najavio da bi se to moglo dogoditi do kraja ožujka.

Bandić također nije razjasnio niti nedoumice oko svoje eventualne ostavke, s obzirom da mu je zagrebački Županijski sud krajem veljače odbio zahtjev za ukidanjem tzv. mjera opreza koje mu, među ostalim, brane i obnašanje gradonačelničke dužnosti.

Medijima se žalio da se "osjeća kao parazit" jer prima plaću, a ne može obavljati svoju dužnost. Isto tako, ne može potpisivati službene akte niti biti prisutan u radu Gradske skupštine i Zagrebačkog holdinga.

Bandića sada iščekuje odluku Ustavnog suda o žalbi na zabranu obavljanja gradonačelničke dužnosti. Ako ga Ustavni sud u međuvremenu ne vrati na posao, Bandić bi najkasnije do 2. lipnja mogao dati ostavku na dužnost gradonačelnika, kako njegova zamjenica Sandra Švaljek ne bi po zakonu automatski preuzela upravljanje gradom na još dvije godine.

To bi Zagrebu donijelo prijevremene izbore za gradonačelnika i njegova dva zamjenika, koji se moraju raspisati u roku 60 dana od prestanka njegova mandata. Po nekim analitičarima, mogli bi se istodobno dogoditi i izbori za Gradsku skupštinu, što se može desiti i krajem godine, bude li srušen prijedlog gradskog proračuna za 2016.

SDP i HDZ, dvije najjače stranke u Skupštini, već su najavile da su spremne za prijevremene izbore kad god oni bili, te da imaju svoje kandidate za gradonačelnike.

Iz SDP-a to bi bio čelnik zagrebačke organizacije Davor Bernardić, dok u HDZ-u još nisu izašli s konkretnim imenom, no tvrde da će to biti "jako" ime. HNS također izlazi sa svojom kandidatkinjom, Ankom Mrak Taritaš, aktualnom ministricom graditeljstva i prostornog uređenja.

Bandić je iz zatvora u Remetincu izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi "U ime obitelji" kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene