Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milan Bandić za Dnevnik Nove TV

'Švaljek je dobra, ali ja sam puno bolji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O tome hoće li dati ostavku i je li Zagreb pred novim izborima za Dnevnik Nove TV otkrio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posljednjih dana kao da je u predizbornoj kampanji. Možda i je, samo što to još nije obznanio. Ako on podnese ostavku, Zagrepčani idu na izbore za gradonačelnika. No, vremena ima samo do 2. lipnja, jer tada nakon polovice mandata više nema izbora, a svu vlast imala bi njegova zamjenica Sandra Švaljek.

S Milanom Bandićem razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Pročitajte i ovo Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja Slika nije dostupna Radnici žele odgovore DOŠLI PRED USKOK Radnici Sljemena optužuju Bandića da ih je uništio

Gospodine Bandiću, kada će ostavka i kada će Zagrepčani na izbore?
Pustimo vremenu još. Izbori će biti jedino ako ja procijenim da projekti, s kojima sam dobio peti mandat zaredom, a pet mandat neće nitko u ovom gradu dobiti još tisuću godina, ne realiziraju očekivanom brzinom. Zagrepčanima ne trebaju izbori, oni aktualnog gradonačelnika imaju.

Ali Zagrepčanima je isto tako bitno da znaju kada će biti zbori.
Apsolutno. Ali izbori će biti samo ako procijenim da se projekti ne realiziraju zadovoljavajućom brzinom. Inače, ja nisam bedast da Zagrepčane tjeram u novi trošak.

Što se mora dogoditi?
Između kljaštrenja projekta i izbora ja sam za nove izbore, ali da projekti idu dalje. Zato će najvjerojatnije biti izbori.

Hvalite svoju zamjenicu, gospođu Švaljek, ali kažete da to ipak radite bolje od nje. Dakle, kada će biti izbori jer će ih očito biti?
Ne samo nju nego i drugu zamjenicu, Vesnu Kusin. Hvalim cijeli svoj tim. Ja imam najbolju suprugu na svijetu. To je moj izbor. Moji suradnici su moj izbor. Kad bih rekao nešto protiv njih, rekao bih i protiv sebe.

Hoćemo li onda na izbore na proljeće, na ljeto?
Do konca ožujka sve će se znati. No, ono što sa sigurnošću mogu reći je da će Milan Bandić do kraja ožujka sva svojim ljudima imati stranku. Hoću li se do konca ožujka odlučiti i na ostavku ovisi o ova dva, tri tjedna koja su pred nama. Ovisi o sudstvu i o procjeni hoće li se projekti realizirati očekivanom brzinom. Za sada se ti projekti ne realiziraju dovoljnom brzinom. Ukoliko se u naredna dva tri tjedna dogodi nešto pozitivno, revolucionarno, možda izbora i ne bude. Ali sumnjam, čuda se rijetko događaju.

Milan Bandić: 'Dat ću ostavku ako nađu nešto što nije u imovinskoj kartici'

Zašto mislite da će vam Zagrepčani dati šesti mandat?
Zato što su mi ga dali pet puta. Zato što su uvjereni da ja to mogu, znam i hoću.
 

Je li poljuljalo malo sve ovo što se događa, istraga...?
Malo da, ali ne dovoljno. Ne toliko da bih ja sumnjao u povjerenje mojih sugrađana.

Sigurni ste to po ispitivanjima na terenu ili je to vaš osjećaj?
Ja sam i siguran i po tome što ste vi došli ovdje večeras. Kaj bi vi dolazili kod gubitnika? Pa imate vi pametnijeg posla.

Jako ste zadovoljni sa svim svojim suradnicima a ipak dajete ostavku?

To ćemo vidjeti hoću li dati ostavku. Pričekajmo do konca ožujka. Možda se stvari okrenu. Rekao sam da se čuda događaju, rijetko, ali je ipak sve moguće.

Je li to pokazivanje mišića?
Ne, to je samo odgovornost, za povjerenje koje su mi Zagrepčani ukazali. I to ne na lijepe oči, nemam tako lijepe kao vi, ali nisam ni ružan. Nisu mi dali povjerenje na lijepe oči, nego na šljaku. Ukoliko se projekti ne realiziraju očekivanom brzinom, a mi smo, i ja osobno, na njima dobili peti mandat, onda će izbori biti.

Znači zamjenica Švaljek ne radi dobro svoj posao?
Svi oni rade posao sukladno svojim mogućnostima. Ali da ja bi to radio puno bolje, efikasnije i brže, to i vrapci na krovu znaju.

Imate pravo na svoje mišljenje no jeli to korektno to javno reći?
Demokracija nije savršena, ali je najbolji sustav do sada izmišljen. Ja sam još uvijek gradonačelnik grada Zagreba, ja sam i dalje odgovoran bez obzira što mi je trenutno zabranjeno da radim. Gospođa Švaljek radi sukladno svojim mogućnostima i sposobnostima najbolje što zna. Ali ja vas uvjeravam da to nije ni 30 posto onoga što gradonačelnik radi. Prema tome, nemam vremena ni morala sjediti kod kuće, primati plaću i gledati kako mi se kljaštre projekti.

Kako mislite obnašati dužnost s obzirom na sudsku zabranu?
Naći ćemo i za to rješenje.

Što ako se dogodi da vam sud to ne ukine?

Ne bih ja šlogao, pričekajmo.

Ako pobijedite i šesti put na izborima, tko će biti vaš zamjenik? Hoće li to biti Davor Štern ili neka nova gospođa Švaljek?

Bit će sigurno moje dvije zamjenice ponovno.

Iste ove?
To ste vi rekli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene