Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šefovi je kaznili

Zaposlenica Vlade iz BiH dala podršku Šimuniću: Jovanoviću, kazni me ako smiješ!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mija Martina Barbarić zaradila je disciplinsku prijavu, a nadležna ministrica tražit će najoštriju kaznu, što znači da bi Barbarić mogla dobiti otkaz.

Josipu Šimuniću je zbog ispada nakon utakmice Hrvatska – Island stigla podrška iz Sarajeva i to iz vladinog sektora.

Pročitajte i ovo Podaci - 1 Brzina interneta Hrvatski Telekom mora platiti 5,9 milijuna eura: "Određivanje ovakve drakonske kazne je izvan svakog razumnog okvira" Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu

>> Josipu Šimuniću zbog skandiranja izrečena maksimalna kazna!

Mija Martina Barbarić, glasnogovornica u Federalnom ministarstvu turizma i okoliša u Sarajevu i nekadašnja predstavnica BiH na Eurosongu dala mu je podršku na svom privatnom profilu na Facebooku, na kojem je naznačeno da radi u Ministarstvu. Mija je napisala 'Za dom spremni' i pozvala ministra Željka Jovanovića neka je kazni ako smije, piše Klix.ba.

'Ova rečenica nije ništa nego ljubav i ponos koji osjećam prema domovini i nema trenutka mržnje u njoj, a povijest jako dobro poznajem', napisala je Martina Barbarić.

Lokalni mediji su osudili njezin status i zatražili reakciju nadređenih, koja je stigla vrlo brzo. Ministrica Branka Đurić u čijem ministarstvu radi Martina Barbarić podnijela je protiv nje disciplinsku prijavu.

U obrazloženju je navedeno kako je, podupirući hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića izjavom "Za dom spremni" počinila povredu službene dužnosti.

>> I Josipović komentirao Šimunićevo skandiranje

U izjavi za javnost federalna ministrica Đurić najoštrije je osudila ponašanje Barbarić opisavši ga krajnje neprimjerenim, posebice jer je riječ o državnoj službenici zaduženoj za odnose s javnošću koja je morala znati kakve posljedice njen potez može izazvati.

'Zakon o državnoj službi jasno propisuje odgovornosti državnog službenika. Smatram da državni službenici moraju brinuti o ugledu institucije u kojoj rade i o svom osobnom, ne samo prilikom obavljanja službenih dužnosti, već i izvan radnog vremena', stoji u izjavi ministrice Đurić.

Ona je istaknula kako se time pridružuje reakcijama i osudama u javnosti postupka Mije Martine Barbarić te kako to nipošto nije stajalište institucije u kojoj je zaposlena niti Vlade FBiH, već njeno osobno mišljenje.

'Učinit ću sve da se takvo ponašanje najoštrije sankcionira', poručila je ministrica Đurić.

>> Branitelji poručili Šimuniću: Možda bi iduće okupljanje reprezentacije trebalo biti u Jasenovcu, Teznom ili na Ovčari

Najoštrija sankcija koja može zateći Barbarić je da dobije otkaz. Ona međutim ne može snositi druge kaznene sankcije jer u BiH, za razliku od Hrvatske, ne postoji zakon koji bi priječio veličanje fašizma. Prijedloge takvih zakona u državnom su parlamentu do sada redovito odbijali zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom.

Zakonom je u BiH zabranjeno širenje vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

Aktualna glasnogovornica federalnog ministarstva turizma do sada je bila poznata jedino po neuspješnom nastupu u ime BiH na Eurosongu.

Podsjetimo, hrvatskom nogometašu Josipu Šimuniću je zbog skandiranja 'Za dom!' Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo prekršajni nalog. Izrečena mu je maksimalna novčana kazna koja iznosi 25.000 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene