Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je bilo po pravilima

'Mi nismo proroci, ovakve situacije ne mogu se predvidjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puštanje psihijatrijskog bolesnika na vikend, koji je potom ubio suprugu i umalo presudio sebi, obavljeno je po proceduri, kažu iz bolnice u Popovači.

Tragičan događaj koji se dogodio prošle subote kada je 57-godišnji M.Š., koji se od alkoholizma liječio u Neuropsihijatrijskog bolnici u Popovači, nožem presudio supruzi i sebi pokušao oduzeti život, prokomentirala je njegova osobna forenzička terapeutkinja iz bolnice. Naglašava kako je to rizik njihove struke koji nitko ne može predvidjeti. 'Sve se odvijalo po pravilima. Mi nismo proroci i ne možemo sa 100 postotnom sigurnošću predvidjeti ni moje ni vaše ponašanje, a kamoli ponašanje psihijatrijskih bolesnika', izjavila je za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Klinika za psihijatriju Zapadniji od Zapada Zagrebačka klinika iznenadila europske forenzičare: "Ovdje ljudi imaju topliji, ljudski pristup" Ilustracija Bez ozljeda Šokantni prizori u Dalmaciji: Pobjegao s psihijatrije pa gol skakao po trajektu i skočio u more

Terapeutkinja, koja je željela ostati anonimna, naglašava kako M.Š. tijekom liječenja nikada nije bio agresivan niti je ikada posezao za alkoholom. Sve je prolazilo u najboljem redu i tijekom prijašnjih vikenda koje je proveo kod kuće. 'Supruga koja ga je dovodila u bolnicu, uvijek bi govorila kako je sve prošlo u redu te da želi da i dalje dolazi na vikende. Za vrijeme boravka u kući obitelj je tvrdila kako nije nimalo agresivan te da alkohol nije ni pipnuo', pojašnjava terapeutkinja bolnice u Popovači ističući kako nije bilo indikacija koje bi pokazivale da rehabilitacijski proces treba prekinuti.

Dogodilo se nešto što je izvan kontrole

O svakom izlasku na slobodan vikend bolnica je, u skladu s propisima, obavještavala sud. 'Dogodilo se nešto što je izvan kontrole i izvan mojeg predviđanja. Rizik je po mojem mišljenju bio sveden na minimum, nikakvih znakova da će nešto poći po zlu nije bilo, pacijent je surađivao s liječnicima, odlazio na radnu terapiju i na individualne razgovore', kaže terapeutkinja.

Prema kućnom redu i pravilniku Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači propisano je tko može i pod kojim uvjetima ići na slobodan vikend. 'Svi parametri toga pravilnika ispoštovani su u slučaju 57-godišnjeg M.Š.. No, bolnica će ipak poslati komisiju za unutarnji nadzor kako bi se detaljno ispitalo je li ipak došlo do propusta i jesmo li postupili u skladu sa strukom te jesu li svi kriteriji za izlazak iz bolnice bili ispunjeni', rekla je za Dnevnik hr. prim. Marina Kovač, dr. med. ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači.

U podne prije ubojstva javio se i rekao da je sve u redu

'S 57-godišnjim M.Š. proveden je dugotrajni proces liječenja s testiranjem njegova boravka u socijalnoj sredini i praćenjem ponašanja', tvrdi forenzička terapeutkinja Ravnateljica bolnice istaknula je kako je M. Š. od svibnja 2008. godine bio pacijent bolnice u Popovači te da je ovih dana bio spreman i za potpuni otpust iz bolnice. 'I njegova supruga bila je uključena u adaptacijski proces te je sama dala pozitivno mišljenje. Obitelj je dolazila po 57-godišnjeg M.Š. U podne, na dan tragičnog događaja, sam se javio u bolnicu, to je obaveza na slobodnom vikendu, i rekao da je dobro. Baš ništa nije upućivalo da će doći do tragedije. I njegova kći je izjavila kako otac po dolasku kući uopće nije bio agresivan', rekla je ravnateljica bolnice u Popovači u kojoj leži 200 najtežih bolesnika u Hrvatskoj.

Liječnica pojašnjava kako je kod procjene puštanja pacijenata na slobodni vikend osnovno njihovo psihičko stanje. 'Tim stručnjaka procjenjuje i opasnost pacijentovog ponašanja za okolinu i za njih same, procjenjuje se i sredina odnosno stupanj do kojeg određena sredina prihvaća psihijatrijskog bolesnika. Gleda se i pacijentovo ponašanje u bolnici, pije li lijekove te se uzima u obzir njegovo ponašanje tijekom prijašnjih izlazaka' pojašnjava ravnateljica Kovač. Dodaje kako postoje pacijenti koji bez pratnje tehničkog osoblja ne izlaze ni u krugu bolnice, no dodaje kako baš nitko ne može biti stalno zatvoren. 'Bilo je slučajeva kada je tehničko osoblje išlo s bolesnicima na vikende te kod njih provelo dva dana', kaže ravnateljica Kovač.

>> Nožem ubio suprugu, pa se pokušao objesiti

Pojašnjava kako je izlaz psihijatrijskih bolesnika na vikende sastavni dio rehabilitacijsko-resocijalizacijskog procesa tijekom liječenja. 'Pa ne možemo nekoga držati tri godine u bolnici i onda ga pustiti van, moraju postojati mehanizmi koji pacijente polako navikavaju na društvo', pojašnjava ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice Popovača. Dodaje kako, nažalost, ne postoji garancija da se tragedije neće događati i ističe kako su u njihovoj bolnici ovakvi slučajevi iznimno rijetki. 'Mi moramo činiti sve da se rizik svede na najmanju moguću mjeru i za bolesnike i za okolinu. Nažalost,  neke se stvari ne mogu predvidjeti', dodala je ravnateljica Marina Kovač.

'Kapaciteti za liječenje psihijatrijskih bolesnika su nedostatni'

'Tragičan događaj u Novskoj velika je tragedija i za obitelj, ali i za ustanovu u kojoj se bolesnik liječio', kaže specijalist psihijatar Špiro Janović Na problem koji Hrvatska ima s liječenjem psihijatrijsih bolesnika odnosno nedovoljnim ulaganjem u specijalizirane ustanove, upozorava i Špiro Janović, specijalist psihijatar i sudski vještak. 'U Republici Hrvatskoj kapaciteti za liječenje forenzičkih psihijatrijskih pacijenta su nedostatni i velikim dijelom neadekvatni. Takvi pacijenti se liječe na odjelima tzv. visoke sigurnosti koji postoje u PB Vrapče, PB Popovača, PB Rab i u manjem dijelu PB Ugljan. Radi se o ukupnom kapacitetu od manje od 200 kreveta koji su gotovo u potpunosti ispunjeni', naglašava Janović i upozorava kako u takvim odjelima po nekoliko godina borave uglavnom počinitelji težih kaznenih djela koja su počinili zbog mentalne bolesti.

>> Još jedna ubijena supruga: Sustav ponovno zakazao?

Upozorava da je velik problem društva i psihijatrije općenito procjena razlike između zdravlja i bolesti. Upravo zbog toga je i procjena pri otpustu takvih osoba s liječenja vrlo težak posao iako se oni otpuštaju tek nakon dugog razdoblja bez ikakvih simptoma. 'Procjenu podobnosti za otpust vrši tim stručnjaka koji uključuje psihijatre, psihologe i socijalne radnike. Prije trajnog otpusta osobe prvo odlaze na adaptacijske vikende', kaže Janović objašnjavajući kako je čest slučaj da kod bolesnika vraćanjem u obitelj, koje su često i sama patološke, dolazi do novih smetnji. 'Nikad ne treba zaboraviti da su neki od takvih bolesnika i sami žrtve, kako u djetinstvu tako u sadašnjem životu te da unatoč velikom broju koji prolazi razne oblike liječenja i rehabilitacije, u stvari mal broj ponavlja djela', upozorio je specijalist psihijatar Špiro Janović i dodao kako su nažalost takva djela vrlo ozbiljna zbog čega imaju veliku pozornost medija i društva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene