Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevrijeme i visoki vodostaj

Što nas još očekuje? Meteorolog Darijo Brzoja: "Situacija je ozbiljna i u Zagrebu, građane se poziva na oprez"

Iznimno je visok vodostaj Save u Zagrebu, a kod Jadranskog mosta reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s meteorologom.

Situaciju vodostaja Save u Zagrebu prati reporterka Dnevnika Nove TV koja je kod Jadranskog mosta razgovarala s meteorologom Darijom Brzojom.

"Situacija je ozbiljna i u Zagrebu, građane se poziva na oprez. Vodostaj rijeke Save neusporedivo je više nego li što je bio u petak u ovo vrijeme. Neobičajena situacija za ljeto i kolovoz s ovolikim vodostajima", naglasila je reporterka.

Darijo Brzoja otkrio je kakva je prognoza. "Ono što nas očekuje u narednim satima te u subotu i nedjelju je još oborina. Međutim, oborina neće biti u količini koja je bila u petak i dan ranije. Padat će u Sloveniji i Austriji pa se može očekivati da će nešto od te vode doteći u rijeke.

Rijeka Sava je u stagnaciji ili laganom opadanju, međutim o toj novoj kiši i onome što će se kroz pritoke doliti u Savu ovisi u iduća 24 sata što će se događati", objasnio je.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Uslijed nevremena Vodostaj Save na stranicama Hrvatskih voda varira, instrumenti pokazuju različite brojke? Doznajemo o čemu je riječ

Na pitanje je li ovo neobična situacija da u jednome danu bude više oborina nego u cijelom mjesecu Brzoja je odgovorio da je ljeti oborina na jednoj lokaciji bude obilna, odnosno da padne mjesčna količina u jednom danu.

"Međutim, ono što je bilo u petak i subotu, imali smo cijeli potez od Istre, sjeverni Jadran do srednjeg Jadrana, do ispod Splita, čak i unutrašnjost Hrvatske (unutrašnjost Dalmacije i gorska Hrvatska) imali su mjesečne ili domjesečne količine oborina što svakako nije nešto što se često događa", dodao je.

Oborina je u Splitu i Rijeci bio jednak broj, iako je u Rijeci mjesečna oborina znatno veća. 

"I na pojedinim lokacijama je u kratkom vremenu pala velika količina kiše što može stvoriti probleme. Bilo je i bujičnih poplava, grmljavine, u Županji je bilo i tuče, ali vidjeli smo i pijavice", nastavio je.

Što se tiče pijavica - one koliko god lijepo izgledaju i koliko god su fascinantne, toliko su i opasne. "Ne možda onoliko koliko je tornado, ali znaju biti, pogotovo za manje brodice. Vjetar može puhati 80 kilometara na sat, one nastaju ispod kumulonimbus oblaka i često ih ljeti vidimo kad prolazi jadna fronta", rekao je meteorolog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevrijeme u Europi VIDEO Poput zime usred ljeta: Ralice na ulicama zbog tuče, prizori su nadrealni

Idućih dana ide smirivanje, najavio je Brzoja. U nedjelju i ponedjeljak još može biti pljuskova, ne toliko često kao što je bilo dosad, a od utorka i srijede ide stabilizacija vremena

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene