Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uslijed nevremena

Vodostaj Save na stranicama Hrvatskih voda varira, instrumenti pokazuju različite brojke? Doznajemo o čemu je riječ

Nevrijeme u Zagrebu
Nevrijeme u Zagrebu Zeljko Grgic/Cropix
Aktualno Galerija Nevrijeme u Zagrebu Nevrijeme u Zagrebu Foto: Zeljko Grgic/Cropix Vodostaj Save u 12 sati Vodostaj Save u 12 sati Foto: Hrvatske vode Vodostaj Save u 14 sati Vodostaj Save u 14 sati Foto: Hrvatske vode Vodostaj Save u 15 sati Vodostaj Save u 15 sati Foto: Hrvatske vode +0 Vodostaj Save Galerija 1/5 >>
Nakon novog nevremena, rijeka Sava izlila se iz korita u nekim dijelovima, a na službenim stranicama Hrvatskih voda vodostaj je zabilježen kako varira između tijekom dana, posebno u razdoblju od 11 do 14 sati. Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava objašnjava zašto.

Rijeka Sava u subotu se izlila iz korita na nekim dijelovima uslijed snažnog nevremena. Između 11 i 14 sati u subotu na stranicama Hrvatskih voda vodostaj Save zabilježen je kako se podiže i spušta.

Brojke na aplikaciji o vodostaju variraju. Javio nam se čitatelj koji je zabrinuto pratio rast rijeke Save u Zagrebu i primijetio da brojke rastu svaki put kad bi otvorio aplikaciju. Poslao nam je i screenshotove koje objavljujemo uz njegovu dozvolu.

Na njima je vidljivo sljedeće: za Savu u Zagrebu je, primjerice, u 11 sati zabilježeno 403 (u aplikaciji vidljivo na stanju u podne), ali i 418 cm (u aplikaciji vidljivo na stanju u 15 sati).

Slično je i s brojkama mjerenja u podne, one su s 401 cm (vidljivo u aplikaciji u podne) narasle na 421 centimetar (u aplikaciji očitano u 15 sati). Postavlja se pitanje - kako je moguće da se brojke mijenjaju kad se gleda satima unazad?

Nevrijeme u Zagrebu Vodostaj Save (Foto: Screenshot/Čitatelj)

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda za DNEVNIK.hr objašnjava: "To je rezultat starijih instrumenata. Nekoliko metara dalje DHMZ ima svoj radarski sustav koji je puno bolji i noviji, kod njih dobro piše, iako bi trebalo isto pisati na oba".

Građani su se pribojavali rekordnih poplava, ali Novosel kaže da smo imali sreće. "To je zapravo sreća u nesreći jer je najgore prošla Slovenija, a kod nas se samo izlila Sava. Ostale velike rijeke nisu ni blizu tim količinama vode."

Pročitajte i ovo Oteretni kanal Sava-Odra nakon obilnih kiša Vodostaji rijeka rastu: Ovo su mjesta kojima prijeti opasnost

Pročitajte i ovo Brdovec iz zraka - 1 nakon oblinih kiša Zastrašujući prizori iz zraka! Ovako izgleda Brdovec pod vodom

Dodao je i kako očekuje da će se vodostaj Save zaustaviti na otprilike 430 cm i "da će sve dobro proći jer najgore je iza nas. Stradalo je nekoliko kuća, ali mislim da više štete od toga neće biti."

"Vodostaj izrazito visok za ljetno doba, palo je preko 200 litara kiše, to je zaista nevjerojatno. Mislim da je posljednji put kada se Sava izlila tijekom ljetnih mjeseci bio prije 30 godina", objasnio je Novosel.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene