Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić u Rimu upozorio na trostruku globalnu krizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet je pogodila trostruka globalna kriza - kriza financija, energenata i hrane, i to je crveno svjetlo koje jasno upozorava na probleme u globalnoj ekonomiji, rekao je danas u Rimu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na konferenciji UN-ove Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Konferencija FAO-a na temu "Sigurnost hrane u svijetu i klimatske promjene i bioenergija" održava se od 3. do 5. lipnja u Rimu u nazočnosti četrdesetak šefova država i vlada iz svih dijelova svijeta, a na konferenciji sudjeluje i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Pročitajte i ovo Ilustracija "ne smije se ponoviti" Žena dobila račun za vodu od 15.000 eura pa od šoka završila u bolnici: Objavili što se dogodilo Slika nije dostupna Najsretniji odlaze u Rim U nedjelju Božićni sajam Međunarodnoga kluba žena

"Trostruka globalna kriza koja nas je pogodila - kriza financija, kriza energenata i kriza hrane - crveno je svjetlo koje nas jasno upozorava: nešto je trulo u globalnoj ekonomiji", rekao je u svom govoru Mesić te dodao "da su strukturalni poremećaji nastali kao posljedica dosadašnjih trgovinskih i financijskih praksi preozbiljni i preduboki da bi se ovakvo stanje još dugo moglo održati".

S posljedicama te krize, nastavio je hrvatski predsjednik, morat ćemo se nositi još cijeli niz godina.

Posljedice rasta cijena hrane i goriva, kazao je Mesić, osjeća i Hrvatska. "Moja je zemlja pogođena čak i više od većine ostalih zemalja Europe, jer hrvatski građani - u usporedbi s tim zemljama - troše u prosjeku na hranu znatno više, a njihov je standard niži", istaknuo je te dodao: "naš prosječni građanin ima problema s preživljavanjem, s osiguravanjem egzistencijalnih uvjeta".

Važno je priznati i prihvatiti odgovornost i priznati "da smo tu gdje jesmo, zbog više desetljeća pogrešnog poimanja globalnog razvoja, zbog upravo drskog nametanja drugima modela koji njihovim zajednicama i načinu života nije bio prihvatljiv, zbog nepravednih pravila svjetske trgovine i licemjerja međunarodnih financijskih institucija, zbog pogodovanja velikom biznisu na štetu maloga čovjeka", istaknuo je hrvatski predsjednik.

"Plediram stoga da smjelo i kritički pogledamo toj istini u oči i krenemo putem obnavljanja globalne ekonomije na temeljima ravnopravnosti i solidarnosti, na principima međusobnog uvažavanja i socijalne osjetljivosti, spremni da se odreknemo svih zabluda očito diskreditiranih tržišnih dogmi", rekao je na kraju svog govora Mesić, te izrazio nadu da će skup u Rimu označiti početak ozbiljnog i usklađenog napora da se nađe odgovor na izazov globalne krize hrane te početak suočavanja s potrebom smislenih i korjenitih promjena u svjetskoj ekonomiji.

Mesić razgovarao s brazilskim predsjednikom 

Mogućnosti i perspektive bilateralnih odnosa, u prvom redu gospodarstvenih, bili su u središtu razgovora koje je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u utorak, na marginama konferencije UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu, vodio s brazilskim predsjednikom Luizom Inacijom Lulom da Silvom.

Tijekom razgovora dvojice predsjednika, izražena je obostrana spremnost da u prvom tromjesječju iduće godine bude realiziran susret na najvišoj razini, saznaje se iz izaslanstva hrvatskog predsjednika u Rimu.

Brazilska strana izrazila je spremnost za dolazak izaslanstva hrvatskih gospodarstvenika u Brazil, dok je Mesić ukazao na mogućnost koje bi hrvatske luke mogle pružati brazilskom gospodarstvu za ulazak na tržišta jugoistočne i srednje Europe.

Mesić i Lula razgovarali su i o temama konferencije FAO-a, odnosno sigurnosti hrane u svijetu, klimatskim promjenama i bioenergiji. Hrvatski predsjednik svom je brazilskom kolegi čestitao na govoru koji je održao u Rimu.

Na konferenciji u Rimu sudjeluju visoki dužnosnici, među kojima i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i četrdesetak šefova država i vlada iz svih dijelova svijeta.

Mesić se u Rimu sastao s Banom Ki-moonom 

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u utorak se, na rubu UN-ove konferencije o osiguranju hrane u svijetu, sastao s glavnim tajnikom UN Banom Ki-moonom, doznaje se iz izaslanstva u pratnji predsjednika.

Ban je zahvalio Mesiću na sudjelovanju i izrazio zadovoljstvo velikim brojem predsjednika država i vlada koji se odazvao na raspravu o hitnim mjerama koje treba poduzeti kako bi se riješio problem povećanja cijena hrane u svijetu.

Mesić je, prema istom izvoru, ustvrdio kako je svijet danas suočen s trima krizama - financijskom, energetskom i krizom hrane - koje poprimaju takve razmjere da svijet mora nešto učiniti kako bi se krenulo putem njihovog rješenja.

Mesić i Ban razgovarali su i o stanju u regiji, pri čemu je glavnog tajnika UN osobito zanimala ocjena stanja nakon proglašenja neovisnosti Kosova.

Hrvatski predsjednik je na Konferenciji o osiguranju hrane u svijetu, izazovima klimatskih promjena i bioenergiji koja se u Rimu održava pod pokroviteljstvom UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) sudjelovao samo u utorak, a prije odlaska iz Rima susreo se i s generalnim direktorom FAO-a Jacquesom Dioufom s kojim je razgovarao o konferenciji, njezinim ciljevima i načinima kako ih ostvariti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene