Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomacija 21. stoljeća

Mesić osvojio Kubance rakijom, vinom i kulenom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na glamuroznoj večeri koju je u Havani za svoje domaćine pripremio predsjednik Mesić, In magazin bio je ekskluzivan uzvanik. Kulenom, ajvarom, hrvatskim vinima i rakijom oduševio je Kubance. A, uz digestiv je poslužena Maršalka - kubanska cigara izrađena samo za hrvatsko tržište. Ondje je bila i naša ekipa.

Sat i pol leta od Zagreba, do Frankfurta i zatim još 11 sati do Havane, zasigurno bi puno lakše podnijeli, da nas pilot nije obavijestio kako će uslijediti turbulencije, budući da će morati izbjegavati mini tornada. Nije nam preostalo ništa drugo nego da vežemo pojaseve i popijemo tablete za spavanje. Kad smo se probudili dočekalo nas je sunce, 35 stupnjeva i dobro raspoloženi predsjednik Mesić u staroj Havani. Zanimanje medija za posjet hrvatskog predsjednika Kubi bilo je golemo, što najbolje potvrđuje neumorno bljeskanje foto aparata. Protokolarni dio, koji je uključivao potpisivanje niza sporazuma o suradnji s Kubom, kulminirao je večerom na kojoj je predsjednik Mesić bio domaćin za stotinjak uzvanika iz diplomatskog i političkog života.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medvedev i Musić razgovarali o turizmu Rusija smatra Hrvatsku najatraktivnijom zemljom za ulaganje Slika nije dostupna Podržat će deblokadu Kube Mesić iznenađen jer su ga nazvali 'drugi Tito'

Mašalka - kubanska cigara za hrvatsko tržište

Rene Bakalović, koji je za ovu prigodu postao prvi hrvatski gastro diplomat i organizatorica Renata Kapušin Kosanović, tu su večer oborili Kubance s nogu. Glavni adut bio mu je kulen. Dobro raspoloženi predsjednik Mesić tu je večer čak i zapjevao. Ova svečana prigoda bila je idealna prilika za promociju kubanske cigare proizvedene ekskluzivno za Hrvatsko tržište. Ovakva čast ukazana je našem uvozniku zbog dugogodišnje uspješne suradnje, a dobila je naziv Maršalka.

Obitelj Kosanović koja s Kubom uspješno posluje već godinama dobar je primjer kako gospodarska suradnja između dviju zemalja može biti i te kako uspješna. Predsjednik je tako s Raulom Castrom razgovarao o mogućnosti gradnje ribarskih brodova, bušenju nafte i plina te svakako o suradnji u turizmu. Samo za ovu prigodu angažirana je i ponajbolja kubanska somelijerka za cigare. Nažalost, našem vinaru uz Maršalku je preporučila rum.

Kubanski ministar kulture oduševljen hrvatskom rakijom i vinima

Oduševljen hrvatskim vinima, rakijom i naravno Maršalkom bio je i kubanski ministar kulture. A onda se gotovo dodio mali incident. Naime, za stolom čelnih ljudi kubanske industrije cigara nitko nije imao rezač. Ali, moramo priznati uspješno su se opravdali. Za kraj smo još jednom mikrofon prepustili našem gastro diplomatu. Rene je na kraju predsjednika upitao slaže li se s tezom da su gastronomija i enologija najboljadiplomacija za 21. stoljeće, a predsjednik se, poučen ranijim iskustvima iz Francuske te ovim novim s Kube, s njim u potpunosti složio. Hrvatska večera u Havani bila je najbolji primjer istinitosti Reneove teze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene