Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić za Dnevnik Nove TV

'Za Hrvatsku sam riskirao više od svih svećenika zajedno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić dao je ekskluzivan intervju za Novu TV.

Predsjednik se u razgovoru osvrnuo na aktualne teme koje posljednjih tjedana izazivaju pažnju javnosti, a od kojih je u nekima i sam sudjelovao. Mesić smatra kako su posljednje afere koje odjekuju u medijima znak da je sve toliko nabujalo da je moralo puknut. 'Vrč ide na vodu dok se ne razbije', slikovito se izrazio predsjednik. Na pitanje koji su to 'majstori', kako ih on naziva, koji sjede u vlasti, a sudjeluju u aferama. 'Koji god su ministri dolazili u Ministarstvo obrane radili su s timovima koji su uvijek ostajali isti', odgovorio je Mesić. Na pitanje jesu li to onda ljudi na koje misli, rekao je da mu se čini da je tako. 'Zato sam ja inzistirao, ali to još nismo proveli, da neki iz Ministarstva obrane odu malo u vojsku, a da iz vojske dobijemo stručnjake koji znaju što je u vojsci potrebno, a ne da cijelo vrijeme netko zato što je proglašen vojnikom, a nije u suštini vojnik nego ima čin i položaj, da može djelovati na procese', kaže predsjednik. Na pitanje na koga konkretno misli, Mesić odgovara da bi bio sudac ako bi to rekao, a to, kaže, ne želi biti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Održan okrugli stol 20 godina Hrabrog telefona: "Naša je najveća dobit doprinos informiranju javnosti da pomoć postoji" Slika nije dostupna Najnovije o Londonu i izborima Pratite izvanredne vijesti Nove TV

>> Mesić: Križeve treba ukloniti iz državnih institucija 

'Dragičević nema moju zaštitu' 

Na pitanje što misli zašto, dok u svijetu cijene nafte padaju, INA povisuje cijenu goriva, kaže da to u Hrvatskoj ne može znati nitko, osim naravno onih koji sudjelovali i vidjeli ugovore koje imamo potpisane s hrvatske i mađarske strane. 'Bilo bi dobro kada bi netko u parlamentu rekao hajde da vidimo kakav je to ugovor, kako je to potpisano, tko je to potpisao', smatra predsjednik te na pitanje ima li Tomislav Dragičević njegovu zaštitu, odgovara niječno. 'Osobno nema nikakvu zaštitu, niti sam ja na bilo koji način sudjelovao kada je on imenovan za direktora, predsjednika INE.'

Vladi više trojka nego dvojka, nema novih zakona za ocjenu ustavnosti

Polemika s Crkvom je otišla predaleko i u krivom smjeru, kaže Mesić te posebno ističe nadbiskupa Marina Barišića kao osobu kojoj se 'promjeni fizionomija kad čuje njegovo ime' i na čijem licu vidi mržnju Na pitanje kakvu bi ocjenu dao Jadranki Kosor i njezinoj Vladi, kaže da bi dao zadovoljavajuću ocjenu. 'Bliže 3 nego 2' te otkriva kako nakon dva zakona, koja je poslao na ocjenu ustavnosti, nema u vidu treći, pa ni Zakon o zabrani pušenja. No, ne slaže se sa tako strogim zakonom. Smatra da tako strog zakon Hrvatskoj nije potreban. 'Ako netko želi imati lokal u kojem se puši, neka građanin sam odluči hoće li ući u taj lokal. Treba dozvoliti svakome da sam svojom voljom odluči što želi', kaže Mesić. Sa bivšim se premijerom Sanaderom, kaže nije čuo iako ga je nazvao kad je bio u bolnici. 'Rekli su mi da je on na viziti i da će me nazvati, ali se još nisu javili', kaže Mesić. 

'Otkud Barišiću pravo da mjeri moje hrvatstvo?!'

Nakon dosadašnje javne polemike Stjepan Mesić nastavlja sukob s crkvom. Na pitanje je li polemika s Crkvom otišla predaleko, odgovara da jest, odnosno da je otišla u krivom smjeru. Pojašnjava da se on nije zalagao da se iz institucija uklone križevi, nego vjerska obilježja. 'Križ je vjersko obilježje, kao i drugi. Tamo gdje su većina pravoslavci, zar će gradonačelnik u uredu imati pravoslavni križ', pita se Mesić. 'Ja sam slušao jednog nadpiskupa. Takvu mržnju ja dugo nisam vidio na licu jednog čovjeka, a posebno ne jednog visokog svećenika', rekao je Mesić i na zamolbu da otkrije ime tog nadbiskupa odgovara da se radi o Marinu Barišiću. 'Taj čovjek čim se spomene moje ime, mijenja fizionomiju. A zašto bi on bio bliži Bogu od mene ili veći patriot od mene? Zašto bi, na kraju krajeva, on bio veći Hrvat od mene? Pa ja sam za ovu Hrvatsku bio na robiji i ulazio vjerojatno u veće rizike nego svi svećenici u Hrvatskoj zajedno. I sad da netko mjeri moje hrvatstvo. Odakle mu pravo?!', pita se Mesić i otklanja svaku mogućnost da je ta njegova akcija izazvana uvredama koje je iz crkvenih redova primao devet godina. 'Ne, sad je sazrijelo vrijeme da nešto učinimo, nešto što moram napraviti prije odlaska s dužnosti'.

>> Predsjednik Mesić odbio nazočiti misi za Domovinu

'I Norac i Petrač imaju šanse za pomilovanje'

Na pitanje hoće li do kraja svog mandata, ukoliko podnesu zahtjev, pomilovati Mirka Norca i Hrvoja Petrača, Mesić kaže kako se mnogo toga dogodi, nastanu nove okolnosti koje onda komisija za pomilovanje uzima u obzir, a on sam na kraju to potpisuje. 'Dakle, ukoliko se i osobe koje spominjete budu ukpolile u te kriterije, doći će pred komisiju', kaže Mesić te na pitanje znači li to da i oni imaju šanse da budu pomilovani odgovara da 'imaju šanse kao i svaka osuđena osoba'.

'Od države neću tražiti ništa'

Što se tiče njegova favorita za nasljednika na Pantovčaku, Mesić kaže kako će to otkriti kada bude vrijeme, u drugom krugu. A nakon isteka mandata kaže kako ne namjerava ostati aktivan u politici, ali nudi već više puta izrečeni misteriozni odgovor. 'Ja sam već rekao da ću biti doživotni bivši predsjednik'. Također negira kako se za njega gradi ured na Pantovčaku, već kaže kako je tamo nekoliko objekata gdje bi ured mogao biti i tvrdi kako nije tražio da i nakon isteka mandata ima pravo koristiti državnu rezidenciju. 'Budite sigurni da u svakom slučaju od države neću ništa tražiti', kaže Mesić te zaključuje razgovor tvrdnjom kako mu neće nedostajati Bakarićeva vila.

Pomilovati treba:

  • Hrvoja Petrača
  • Mirka Norca
  • Ni jednog ni drugog

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene