Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trzavice između Crkve i predsjednika

'Zašto se Crkva zakačila na Mesića, a šuti o Sanaderu?!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od malog tinjajućeg sukoba opet se rasplamsala buktinja teških riječi između predsjednika Mesića i Crkve. Šef države od Kaptola traži da se ogradi od Glasa koncila u kojem ga je glavni urednik nazvao veleizdajnikom.

Glavni urednik Glasa koncila u kolumni je predsjednika Mesića nazvao veleizdajnikom, što je razbjesnilo šefa države.
Crkva šuti, a u katoličkom tjedniku Mesiću poručuju neka objavi dematij kao reakciju čitatelja. No, predsjednik neće pisati demantij. Ne traži ispriku, ne traži da ga vole, jedino što traži je da se ostatak Crkve ogradi od Miklenićevih kolumni. 'Ne bih rekao da kroz kolumne Ivana Miklenića progovara neki dio Crkve nego sam Miklenić. Ili pak krug oko Miklenića u slučaju da se Miklenić s tim krugom ljudi savjetuje', smatra teolog Adalbert Rebić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi komentar Glas Koncila: Arhitekti Jugoslavije žele ju ponovno ostvariti Slika nije dostupna Komentar na akciju sindikata Glas Koncila: Referendum se već dogodio

'Po Glasu Koncila vidi se što se u crkvi događa'

Crkva se od Miklenićevih riječi nikada nije ogradila pa ni nadbiskupija zagrebačka koja izdaje Glas Koncila. Darko Pavičić, novinar koju već godinama piše o temama vezanim uz religiju, tvrdi kako crkveni krugovi itekako podržavaju sve što u tom listu pišu. 'On je jedini pravi medij koji formira crkveno mnijenje i kreira crkveno mišljenje svećenika i oni se prema njemu određuju. Glas Koncila je jedna respektabilna novina u kojoj možete ocijeniti što se u Crkvi događa', smatra Pavičić. Što god crkva mislila o predsjedniku, smatra teolog Rebić, o njemu uvijek treba govoriti s dostojanstvom. A prozvati ga veleizdajnikom, kaže, malo je pretjerano. 'Riječi su po meni teške. Pogotovo kad je u pitanju glas koncila. Dakle vjerske novine', kaže Rebić. 

'Zašto su se zakačili na Mesića, a šute o Sanaderu?'

Uz Miklenića najčešće se s predsjednikom sukobljavao vojni ordinarij Jezerinac. Biskupi pak uvijek skoče na noge kada im Mesić poruči da se Crkva nema pravo miješati u politiku. A prije manje od mjesec dana fra Dukić je iz Muenchena na svetoj misi najavio prosvjed protiv Mesića prilkom posjeta Bavarskoj. 'Zašto su se sada zakačili na Mesića, a ni jednom se nisu zapitali što se dogodilo sa Sanaderom? Neka kažu ako su toliko transparentni i stalo im je do istine', kaže Pavičić. Sukobi Crkve i predsjednika, tvrdi Pavičić, nepotrebni su. Samo zabavljaju narod. A je li svađama odzvonilo? Teško.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene