Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postao počasni član HDE-a

'Mesić je jedan od malobrojnih koji je slušao ekonomiste'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću danas je izaslanstvo Hrvatskog društva ekonomista (HDE) uručilo povelju počasnog člana toga društva te člansku iskaznicu prvog počasnog člana Hrvatskog društva ekonomista.

Predsjednik HDE-a Ljubo Jurčić kazao je da je glavni odbor toga društva odlučio Mesiću dodijeliti povelju počasnog člana Hrvatskog društva ekonomista za uspješnu suradnju, potporu aktivnostima i pokroviteljstvu nad tradicionalnim godišnjem savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista. Podsjetivši da HDE ove godine slavi svoju 17. godišnjicu, istaknuo je da je to društvo kroz čitavo vrijeme ukazivalo na probleme i njihova riješenja te da je Mesić u zadnjih desetak godina, kao predsjednik, na razne načine podupirao rad HDE-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Javnost želi znati Tko i zašto skriva ugovor INE i MOL-a? Slika nije dostupna Predsjednik Mesić 'Hrvatskoj ne treba krizni porez'

>> Mesić u Berlinu: Bio sam, jesam i ostajem čovjek!

'Srećom ili nesrećom, mi smo ukazivali na situaciju koja stoji pred Hrvatskom koristeći se analitičkom aparaturom ekonosmke znanosti. Često smo bili u pravu, a ponekad smo i pogriješili', rekao je Jurčić. Dodao je da se nažalost, osim Mesića i rijetkih drugih dužnosnika, premalo slušala znanost. Zahvalivši se na uručenim priznanjima Mesić je ocijenio kako se moglo puno više učiniti da se hrvatsku diplomaciju više vezalo uz gospodarstvo, te da se gospodarskoj diplomaciji davao veći značaj. 'Cijeli svijet to radi, to rade razvijene ekonomije. Na žalost mi smo tu pre malo bili prisutni iako su vaši prijedlozi uvijek dobro dolazili', rekao je. Smatra da su ekonomisti napravili veliki posao, da u tome trebaju nastaviti dalje te da je s malo više agresivnosti moguće pokrenuti stvari.

'Ekonomisti će biti od pomoći Vladi i Saboru'

Mesić je kazao da je danas, u povodu završetka njegova mandata, bio na sastanku u Vladi, a s kojom je, ocijenio je, korektno surađivao. Naglasio je da svi imaju isti interes - da građani žive bolje, da se resursi aktiviraju te da se otvaraju nova radna mjesta. 'Sada je pitanje kako prestrukturirati hrvatsko gospodarstvo iz uvozne u izvoznu privredu', rekao je Mesić dodavši kako su to veliki lomovi koji traže i hrabre odluke. Stoga smatra da će ekonomisti biti od pomoći Vladi i Hrvatskom saboru, jer se neke stvari moraju suštinski mijenjati. Ocijenio je, ukoliko bi u Hrvatskoj i dalje ostala uvozna privreda, onda sigurno ne bi moglo biti pomaka, radnih mjesta te novih vrijednosti.

'Samo stvaranjem novih vrijednosti mi možemo riješiti otvorena pitanja koja su danas u Hrvatskoj', rekao je. Smatra kako, iako smo zemlja u tranziciji i razvijeniji od nekih, nismo dovoljno uspješni jer smo s privatizacijom ukinuli velike sustave, a nismo uspostavili nove. Danas moramo na novoj tehnološkoj osnovi tražiti izlaz za hrvatsko gospodarstvo. Imamo relativno obrazovano stanovništvo, ali treba donijeti teške odluke koje će brzo donijeti rezultate, rekao je Mesić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene