Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilo i radikalnih elemenata

Mesić: Hrvatsko proljeće nije bio pokret za stvaranje samostalne hrvatske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko proljeće nije bio pokret za stvaranje samostalne hrvatske države i u njemu ne možemo vidjeti preteču današnje Republike Hrvatske, rekao je danas bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Skup, kojim se žele pomaknuti spoznaje o zbivanjima u početku sedamdesetih godina prošlog stoljeća, suorganizirali su Filozofski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet političkih znanosti i Centar 'Miko Tripalo', a pokrovitelji su Sveučilište u Zagrebu i zagrebačka Gradska skupština.

Mesić je istaknuo da je Hrvatsko proljeće bio pokret za uspostavu novih, pravednih i ravnopravnih političkih i gospodarskih odnosa između federalnih jedinica bivše SFRJ.

'Tražili smo čiste račune, neizravno poručujući da se u federaciji kakva je bila ne osjećamo ravnopravnima', rekao je Mesić, ocijenivši da je Hrvatsko proljeće bio nagovještaj stvaranja hrvatske države jer je ta ideja u ono vrijeme bila potpuno nerealna.

Napomenuvši kako je u tom pokretu i sam sudjelovao, Mesić je upozorio kako su u nekom trenutku radikalni elementi, snažno nacionalistički obojeni, željeli preuzeti taj hrvatski pokret i pretvoriti ga u svoj projekt, osudivši ga time na propast, čemu su se snažno usprotivili Miko Tripalo i Savka Dabčević-Kučar. No, istaknuo je da su vođe hrvatskog pokreta prije 40 godina utemeljile neka bitna načela na kojima počiva moderna Hrvatska, i na tome im sadašnji i budući naraštaji moraju biti trajno zahvalni.

Predsjednik upravnog odbora Centra 'Miko Tripalo' Josip Kregar istaknuo je kako Hrvatsko proljeće nije bila frakcijska borba unutar vladajućeg aparata, već buđenje političke svijesti i pokušaj da se ravnopravnost hrvatskog naroda stavi u prvi plan. (Hina)


 

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić ODLUČIO EUROPSKI SUD Bivšem predsjedniku Mesiću nije povrijeđeno pravo na čast i ugled Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Projekt na Srđu Gradonačelnik Dubrovnika prozvao Mesića zbog svjedočenja: "To je frapantno"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene