Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osiromašeni džepovi

Matica umirovljenika: Poskupljenje struje neizdrživ udar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica umirovljenika Hrvatske oštro se suprotstavlja najavama poskupljenja električne energije i upozorava da bi to bio neizdrživ udar na osiromašene umirovljeničke džepove, navodi se u priopćenju te umirovljeničke udruge.

S obzirom na to da je cijena plina nedavno znatno povećana, novi porast troškova za energiju, u uvjetima kada je usklađivanje rasta mirovina zamrznuto, umirovljenici u Hrvatskoj ne bi mogli podnijeti, procjenjuje Matica umirovljenika. U medijima je najavljeno, i potvrđeno iz Hrvatske elektroprivrede, da se priprema zahtjev prema Vladi za novo poskupljenje struje s tim da se počne primjenjivati od 1. travnja ove godine.

Pročitajte i ovo Djeca u OŠ Ivanja Reka nastavu su slušala u dekama kvar na sustavu FOTO/VIDEO Skandal u Zagrebu! Djeca se zbog "slabe struje" smrzavala u učionicama, a djelatnik punio Mercedes. Imamo odgovor ravnateljice Slika nije dostupna Jarbol dodirnuo dalekovod Rovinj: Troje turista ozlijeđeno u udaru struje

>> HEP će povećati cijenu struje?

Nije potvrđeno koliki porast cijena će tražiti, ali prema neslužbenim informacijama, to će biti između sedam i deset posto, navodi se u priopćenju u kojem Matica upozorava da je prosječna mirovina u Hrvatskoj, isplaćena u siječnju ove godine, po službenim podacima, svega 2.169,32 kuna. Prema analizama Matice, blizu 80 posto umirovljenika, njih 862.696, prima mirovinu koja je u prosjeku samo 1.709 kuna. Primjenom Zakona o posebnom porezu na plaće i mirovine, takva razina mirovina ostat će sve do polovice 2011. godine, kada se očekuje prvo sljedeće usklađivanje mirovina s rastom plaća i potrošačkih cijena. Posljedice ‘kriznog zakona’ stoga, ističe Matica umirovljenika, snose i najsiromašniji umirovljenici, a ne samo oni koji primaju mirovine veće od 3.000 kuna.

Matica umirovljenika Hrvatske zahtijeva da se u ovakvim uvjetima zamrznutog rasta mirovina, ne ide na povećanje vitalnih cijena za umirovljeničku populaciju, u koje spada i cijena električne energije, stoji na kraju priopćenja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene