Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena ustavnosti

'Rekli su samo božićnice, nećemo dodatke, a pogledajte sad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na konferenciji za medije Matice hrvatskih sindikata rečeno je kako Ustavni sud neke sporove brzo rješava, a da odgađanje i razvlačenje nekih procesa govori tko im je prioritet.

Matica hrvatskih sindikata u ponedjeljak je pred Ustavnim sudom održala konferenciju za novinare o podnošenju Prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža - 4, 8 i 10 posto.

Pročitajte i ovo Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

Na ovaj način dovodi se u pitanje vladavina prava, ponovno se ovim zakonom derogiraju kolektivni ugovori, rečeno je na pressici, na kojoj su se sindikalisti dotaknuli i sporosti Ustavnog suda te poručili da zbog nedopustivog načina rješavanja predmeta šteta može biti nenaknadiva.

Jovanović: 62 posto zaposlenih u obrazovanju imat će veću plaću


'Neke sporove ipak brzo rješavaju, PDV, referendum o braku, Zakon o trgovini. Predmeti se mogu rješavati, pitanje je koji imaju prioritete', rečeno je.

'Odgađanje i razvlačenje procesa govori tko je Ustavnom sudu prioritet', poručio je na konferenciji Vilim Ribić i dodao kako je to neprihvatljivo.

Nastavnici u nevjerici: Onima s najviše radnog staža idu manje plaće!

Kada je u pitanju posljednja tužba, objasnio je da je bitan njezin ekonomski aspekt. 'Postoji li opravdanje za ovakvo nasilje nad pravnim poretkom. Možda kod kataklizmi, velikih kriza... Mi vidimo da ova ekonomska politika nema rezultata', rekao je.

'Rekli su samo božićnice, nećemo dodatke, a pogledajte sad', poručili su čelnici Matice hrvatskih sindikata i dodali kako se postavlja pitanje ima li vlada demokratski legitimitet za vođenje ovakve politike. 'Ima legitimitet, ali što ako politika koju vode nema učinka', kažu.

'Ova kriza traje pet godina, kome treba argument da je ovo kriza fiskalne konsolidacije', zaključeno je na konferenciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene