Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I manja mirovina

Nastavnici u nevjerici: Onima s najviše radnog staža idu manje plaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učitelji i nastavnici s više od 30 godina radnog staža, zahvaljujući odluci Vlade, imat će - manje plaće. Nove izmjene pogodovat će tek onima koji u školama rade manje od 20 godina.

Nastavnik s 35 godina radnog staža do sada je imao plaću 6.722 kune. Po novom će njegova plaća biti 6.477 kuna, što je 325 kuna manje. Zbog toga će imati i manju mirovinu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

Dok će nastavniku s jednom godinom radnog staža, koji je do sada imao plaću 5.546 kuna ona biti uvećana za 150 kuna te će po novom iznositi 5.695 kuna.

I dok ministar Željko Jovanović tvrdi kako se novim pravilima vrednuje izvrsnost - među učiteljima i nastavnicima čije će plaće biti smanjenje, odluka je dočekana s tugom i ogorčenjem.

'Radi se o onima koji su najduže u sustavu, ali koji se nisu potrudili da dobiju status niti mentora niti savjetnika. Mislim da je ovo jasna poruka da je za ovu Vladu obrazovanje na prvom mjestu i da potiče izvrsnost', izjavio je Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Milanović razljutio nastavnike: Premijer nema pojma

Sindikati ministrove riječi nazivaju obmanom.

'Ja sam to morao provjeriti, jer nisam mogao povjerovati svojim ušima da to čujem. Mentora i savjetnika u školama nema onoliko koliko ima izvrsnih, nego ih ima onoliko koliko Svetice odrede da ih ima. Zašto? Jer oni svake godine određuju kvote koliko može biti unaprijeđenih', rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

U Vladi je nova odredba vrednovanja rada u školama predstavljena kao povećanje plaća.

'Ja bih volio da možemo više od ovoga, ali u ovom trenutku ne možemo. Ovo je više gesta, nego veliki financijski dobitak', tvrdi predsjednik Vlade, Zoran Milanović.

Veću će plaću imati 62 posto učitelja i nastavnika i to između 100 i 400 kuna, dok će plaće ostati nepromijenjene za 23 posto njih. 15 posto nastavnika imat će nižu plaću.

Sindikati strahuju i zbog otkazivanja granskog kolektivnog ugovora. Ako se hitno ne pronađe rješenje, kažu, uslijedit će nova smanjenja plaća. Pojedincima i do 40 posto.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene