Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv terorizma

'Sada je najvažnije pojačati mjere sigurnosti u vlastitoj državi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dr. Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske kaže da je sada najvažnije pojačati mjere sigurnosti u vlastitoj državi.

Još uvijek se ne znaju državljanstva stradalih, pa tako ni ima li među njima Hrvata. Što se događa u ovakvim situacijama, u ovim trenucima, kako izgleda ta diplomatska komunikacija u potrazi za identitetom stradalih?

Pročitajte i ovo Ilustracija U Siriji Ubijen osnivač Al-Nusre: Najprije ga je pozdravio, a onda... Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

Diplomatska komunikacija je svakako na razini naše veleposlanstvo s ministarstvom vanjskih poslova Francuske, ali i suradnja obavještajne zajednice mora biti vrlo intenzivna i na taj način ćemo dobiti podatke.

Što Hrvatska, odnosno predsjednica Republike i premijer, mogu i trebaju učiniti u ovim trenucima?

Učinili su ono što je trebalo. To znači oštra osuda, podrška, potpora i francuskom narodu. Ali najbitnija stvar je pojačati mjere sigurnosti u samoj državi i aktivno surađivati s Francuskom i jednako tako s cijelim demokratskim svijetom. Trebaju surađivati službe i maksimalno, to je ono što je najbitnije u ovo trenutku da se nađe tko su suradnici počinitelja jer takozvana Islamska država je preuzela odgovornost za ovaj brutalni teroristički čin.

UŽIVO - ODGOVORNOST ZA NAPADE U PARIZU PREUZEO IS, JEDAN TERORIST IMAO SIRIJSKU PUTOVNICU Policija je u potjeri za automobilom s četiri naoružana muškarca

Meta može biti bilo koja država članica Unije ili protuterorističke koalicije, pa tako i Hrvatska koja je prije 20 godina također bila meta terorističkog napada. Vi ste bili tada ministar vanjskih poslova. Postoji li nekakav sustav dojave. Jeste li vi tada imali nekakve informacije?

Mi smo odlično surađivali s prijateljskim državama, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkom, ali i sa drugim članicama EU oko borbe protiv međunarodnog terorizma. On je danas dominantan. Tada je to bila osveta za uhićenje Al-Qaedinog člana.

Stručnjak za Bliski istok: 'Pokazali su tko je najveća prijetnja Europi danas'

Kako stvari danas funkcioniraju u tom sustavu suradnje i što treba napraviti da se ovakve stvari, ovakvi teroristički napadi više ne bi događali ili da se događaju u manjoj mjeri?

Najosnovnija stvar je da cjelokupna međunarodna zajednica pobjedi takozvanu Islamsku državu. Ona je takozvana jer nema veze sa islamom i vrlo je bitno u ovom trenutku da se ne stvara ksenofobija prema muslimanima jer mi imamo najbolje integriranu muslimansku zajednicu u Europi. Isto tako da se ne stvara ksenofobija niti prema izbjeglicama jer islamsku državu treba pobijediti. Najveća odgovornost je velikih sila, SAD-a i Francuske i Engleske, Rusije i to je nešto što međunarodna zajednica ne smije čekati, jer oni rade najbrutalnije zločine nakon 1945. godine i nacističke Njemačke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene