Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirala proračun za 2014.

Dalić: Vlada je digla ruke i rekla 'Mi ne možemo bolje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Martina Dalić, bivša ministrica financija iz redova HDZ-a, komentirala je proračun za 2014. godinu kojeg je jučer predstavio Slavko Linić. Kaže da on izgleda kao da je Vlada odustala.

Govoreći o proračunu, Martina Dalić kaže kako on izgleda kao 'da je Vlada digla ruke i rekla: mi bolje ne znamo i ne možemo! Ako EU nije zadovoljna, promijenit ćemo ga.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rebalans proračuna Linić otkrio koje ministarstvo je najlošije poslovalo Slika nije dostupna Vlada na Twitteru Ministar Linić odgovara na vaša pitanja!

'Predlaže se proračun koji povećava deficit, a kaže se da ukoliko Europska komisija ne bude zadovoljna, da će ga mijenjati. Ne možemo dopustiti da nam EU birokrati vode ekonomsku politiku i prepuštati proračun u ruke EU birokrata', kazala je Dalić.

Linić je pobrkao temeljne postulate fiskalne politike, da deficit nije problem nego je problem dug. Međutim, dug je problem deficita. Smatra kako su makroekonomske projekcije preoptimistične, a proračunski deficiti još je veći. Naglašava da institucije predviđaju pad, dok u isto vrijeme Vlada nudi rast od 1,3 posto. Međutim, kaže, Vlada ne nudi argumente na temelju čega predviđa gospodarski rast.

'Zabrinjava činjenica da Vlada ne objašnjava kako će zaustaviti vanjski rast. Smatramo da bi ovakva teška situacija zahtijevala precizan trogodišnji plan za gospodarski rast sa restriktivnim mjerama za rast gospodarstva. Umjesto mjera za rast i konkurentnosti, za poticanje poduzetništva jedino konkretno su mjere za povećanje poreza. Porez na dodanu vrijednost, dohotke...', rekla je Dalić.

>> DOKUMENTI Gdje ste vi u državnom proračunu?

Dodaje kako nema naznaka koje bi stabilizirale rashode, nema ništa o reformi administracije, a povećava se masa plaća.

Dalić smatra kako je nepravedno planirati smanjivanje mirovina. 'Neprihvatljivo je da se planira porast mase plaća, a smanjuju mirovine', rekla je saborska zastupnica HDZ-a.

Dalić se osvrnula i na uvođenje radne obveze za liječnike kazavši kako je taj postupak nezakonit. 'Donošenje protuzakonitih odluka nije reforma', kaže Dalić.

Nepovjerenje Vladi

Najavljuje da će njezina stranka podnijeti zahtjev za nepovjerenje Vladi. 'Podnijet ćemo ga u trenutku kad je najoportunije i da u tom kontekstu možemo argumentirati neprimjerenost rada Vlade. Ovaj proračun je jedan od važnijih elemenata', zaključuje Dalić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene