Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stavka po stavka

DOKUMENTI Gdje ste vi u državnom proračunu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što se mijenja u predloženom rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna, što je Ministarstvo financija isplaniralo za sljedeću godinu te kakve su projekcije za 2015. i 2016. godinu, može se stavku po stavku vidjeti u dokumentima koje je objavila Vlada.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog rebalansa proračuna za 2013. godinu te prijedlog proračuna za 2014. godinu s projekcijama za naredne dvije godine.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna Kraj ovotjednog zasjedanja Sabor prihvatio izvješće o izvršenju proračuna u prvom polugodištu

>> Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan

>> Linić: U 20 godina iz rada 'potjerano' 500.000 ljudi

Prijedlog za 2014. napisan je na više od 430 stranica, a odmah na početku navode se očekivani prihodi i rashodi - prihodi bi trebali biti na razini od 113,1 milijardi, a rashodi u iznosu od 130,5 milijardi kuna.

Očekivani deficit iznosi gotovo 17,5 milijardi kuna. Prijedlog je izrađivan uz Vladinu procjenu rasta BDP-a od još uvijek mršavih 1,3 posto.

124. - 3.1

Kada je riječ o rebalansu proračuna za 2013., osnovne su brojke sljedeće - prvotno planirani prihodi od oko 113 milijardi kuna do kraja bi godine trebali biti manji za gotovo tri milijarde. Istovremeno, rashodi će prema novom planu biti oko tri i pol milijarde kuna veći od prvotne verzije proračuna.

Iza povećane potrošnje dobrim se dijelom kriju plaće, na koje će do kraja godine biti potrošeno preko milijardu kuna više od prvotnog plana. Zbog toga je na raznim stavkama u proračunu učinjena velika preraspodjela i ušteda.

Veliko odstupanje od planiranih rashoda bilježi se i na stavci 'Naknade građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade', koja će do kraja godine biti veća čak 3,6 milijardi kuna.

Vlada je, kao što možete vidjeti u priloženim dokumentima, prijedloge objavila u cijelosti tako da sve pojedine stavke možete pogledati i sami. Vidljivo je koliko je u lipu predviđeno novca te u kojoj će mjeri, u slučaju rebalansa, zacrtana potrošnja biti ostvarena, odnosno je li potrošeno više, manje ili baš onoliko sredstava koliko je i planirano.

124. - 1.1

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene