Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rebalans proračuna

Linić otkrio koje ministarstvo je najlošije poslovalo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni klubovi zastupnika na početku sjednice zatražili su i dobili stanku od 10 minuta zbog događaja u KB Dubrava. Pozvali su ministra zdravlja Rajka Ostojića da se izjasni o tome.

Na početku sjednice Sabora o raspravi o državnom proračunu, oporbeni klubovi zatražili su stanku zbog događaja u KB Dubrava. Stanka je odobrena u trajanju od 10 minuta.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

Nakon stanke započela je rasprava o stanju u KB Dubrava. Prvi je govorio laburist Branko Vukšić.

'Sanacijski upravitelj KB Dubrava smijenio je šefa kirurgije Leonarda Patrlja i predstojnicu interne. Zašto ih je smijenio? Zato što nisu vodili pravilnu evidenciju štrajkaša. Patrlja je smijenio ravnatelj zbog kojeg su mijenjali statut bolnice kako bi moga doći na to mjesto. Zanimljivo je kako smjenjuju Patrlja. Preko tajnice, rekli bi mučki, ispod pojas', rekao je Vukšić.

Nakon njega u ime kluba zastupnika HDZ-a govorio je Željko Reiner.

'Neka se organizira smjenski rad. Moglo bi se kada bi se zaposlilo 20-30% više ljudi. Današnji liječnici su umorni. Problemi postoje, oni su ogromni. Jeste li vi svjesni da klinički bolnički centri danas imaju 50% sume novca za lijekove? Pa kako da oni funkcioniraju? Mi ćemo raspravljati o proračunu u kojem je potpuno razvidno da se smanjuje novac za zdravstvo. Sanacija znači ozdravljenje. Ako tim ljudima date upola manje novca, niste pokrili dugove, niste napravili ništa. Nisu riješeni sustavni problemi, već se vrijeđaju liječnici i medicinske sestre', rekao je Reiner.

 >> DOKUMENTI Gdje ste vi u državnom proračunu?

Nakon kratke rasprave o stanju u zdravstvu, Hrvatski sabor je nastavio s utvrđenim dnevnim redom. Uslijedila je rasprava o prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna.

Ministar financija Slavko Linić obrazložio je prijedlog.

'Razlog jesu smanjenje prihoda i jer su rashodi veći nego što su planirani. Planirani prihodi se ne ostvaruju na PDV-u i na porezu na dobit. PDV ne raste u planiranom prihodu, a naša procjena da će biti gubitak od milijarde kuna zbog ulaska u EU, bila je podcijenjena. Na carini i trošarina smo puno izgubili. To su negativni efekti na prihodovnoj strani na temelju 6 mjesečnog članstva u EU', rekao je Linić.

'Rezultat se nevidi jer privatno gospodarstvo nije pokrenulo ciklus, niti je pokrenulo značajnije ulaganje u investicije', dodao je Linić.

'Evidentno je da carina je efekt ulaska u Europu jer nema više carina, ali 460 milijuna kuna manje trošarina je dorba volja Vlade da dio potrošnje ostane na hrvatskom tržištu. Politika trošarinja i poticaj gospodarstva pokazuje da je aktivnim mjerama Vlada se borila', rekao je Linić.

'Vezano za rashodovnu stranu i razlozi zašto oni rastu. Najveći razlog rasta rashoda u 2013. godini 3,3, milijarde kuna dugova koji su podmireni kliničkim bolničkim centrima. Zdravstveni sustav je trošio više nego što su se osiguravala sredstva. Nismo ugrozili zdravstveni sustav. On i mirovinski sustav se pokrivaju i sredstvima iz državnog proračuna. Sanacija zdravstvenog sustava krenula je u travnju ove godine i ta sanacija je postupak koji će trajat cijelu iduću godinu. Doveli smo sustav do toga da 900 dana ne plaćamo za lijekove', rekao je Linić.

'Prekoračenje plaća u sustavu obrazovanje je najveće. To je sustav koji još nije reorganiziran i zbog niza pregvora koja imamo oko kolektivnog ugovora, te plaćanju prijevoza. Tu nismo postigli uštede. U ostalim ministarstvima smo više manje postigli uštede oko plaća', istaknuo je Linić. (Hina/V.Š.)

DNEVNIK.hr pratite putem Phone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene