Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska komisija

'Lex Perković': 'Za Hrvatsku ne postoji druga opcija nego da se odmah uskladi europskim pravosuđem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Martin Mayer izjavio je danas kako za Hrvatsku ne postoji druga opcija nego da se odmah prilagodi europskom zakonodavnom okviru.

Ne postoji nikakva druga opcija za Hrvatsku u slučaju 'lex Perković' osim da svoje zakonodavstvo odmah uskladi s europskom pravnom stečevinom i primijeni ono što je potpisala u pristupnom ugovoru, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Martin Mayer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija iz Bruxellesa Europska komisija pozdravila promjene 'lex Perković', ali... Slika nije dostupna Milanović i Barroso telefonom o sankcijama Vlada se požalila Europskoj komisiji na odnos prema Hrvatskoj

'Ovdje se radi o vladavini prava', rekao je Mayer, prenoseći riječi potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding koja je u utorak u Bruxellesu kazala da je u potpunosti neprihvatljivo da promjena hrvatskog zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga stupi na snagu tek sredinom sljedeće godine.

Istaknuo je da Reding ima potporu cijele Komisije koja 'ima mandat čuvati pristupni ugovor'.

'Ne postoji tu nikakva druga opcija', bio je jasan Mayer i podsjetio na riječi Reding da Hrvatska smjesta provesti zakon o europskom uhidbenom nalogu onako kako ga je i potpisala.

>> Milanović i Barroso sinoć telefonom razgovarali o sankcijama Hrvatskoj

Ukoliko Zagreb u sljedećih deset dana, koliko je ostalo do uvođenja sankcija, promijeni svoje dosadašnje stajalište, ne bi trebalo biti dugoročnijih političkih posljedica za Hrvatsku usprkos ovom 'narušavanju povjerenja', rekao je Mayer.

Osvrnuo se pritom na izjavu Reding od prije tjedan dana u Belgiji da je 'vrlo žalosna i vrlo razočarana jer sam se borila da Hrvatska bude tretirana kao sve druge države članice, da nema mehanizam nadzora kao Bugarska i Rumunjska, a onda je Hrvatska netom prije ulaska unilateralno promijenila svoju poziciju', ocijenivši da je to doživjela kao 'pitanje povjerenja'.

Europska komisija u srijedu je započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što je Hrvatska, po ocjeni Komisije, prekršila europski uhidbeni nalog donošenjem zakona, kolokvijalno nazvanog 'lex Perković', kojim se primjena europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene nakon kolovoza 2002. Hrvatska je 'lex Perković' donijela uoči samog ulaska u punopravno članstvo EU-a 1. srpnja.

U dokumentu koji je upućen državama članica, EK navodi da je tijekom nadzora pripreme RH za pristup u Uniju Komisija utvrdila da je Hrvatska ispravno uvrstila europski uhidbeni nalog putem Zakona o pravnoj suradnji s državama članicama 2010. Na toj su osnovi zaključeni pregovori i ratificiran pristupni ugovor u nacionalnim parlamentima, da bi 28. lipnja Hrvatski sabor usvojio dalekosežne promjene nacionalnog zakona o europskom uhidbenom nalogu, stoji u informaciji koju su EK-u uputili predsjednik Jose Manuel Barroso, potpredsjednica Reding i povjerenik za proširenje Štefan Fuele. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene