Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proizvodnja duhana

Nekad su od ovog posla mogli živjeti. Danas preživljavaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvođači duhana su u neizvjesnosti. Budući da je tvrtka Hrvatski duhani prodana, ne znaju hoće li ih novi vlasnik zadržati kao kooperante.

Uz sve to pogodila ih je i elementarna nepogoda, suša koja je ostavila trag na očekivanom planu proizvodnje od 11 milijuna kilograma. Prve procjene šteta penju se i do 30 posto.

Pročitajte i ovo Podzemna prostorija za duhan Ogromna kazna Kod Bjelovara pronađena skrivena podzemna prostorija za nezakonitu djelatnost Nikotinske vrećice Zabranjeno za mlađe od 18 Novi opasni trend zahvatio i hrvatske učenike: "Utječe na mozak djeteta, izaziva euforiju i konfuzno stanje"

Visoke temperature ostavile su trag na listovima duhana. Lišće se kupi svakoga jutra u ranu zoru. Prva je berba najteža.

"Ove druge su brže i lakše i otprilike većinom se bere dva do tri lista. Ovisno o zriobi", pojašnjava Tomislav Čevapović, proizvođač duhana.

Kutija cigareta bi uskoro mogla koštati 160 kuna!

Posao se ne može odraditi strojno. Za njega je potrebna ljudska snaga. Do nje je ove godine bilo teško doći. "Već godinama sam imala 8 beračica. Ove sam godine prvi put tražila druge, odlaze van raditi", kaže Nevenka Marković, proizvođačica duhana.

Uobičajeni ciljani prinos je dvije i pol tone po hektaru. Ova će godina biti znatno slabija. Proizvođači pamte bolje dane, nekad su od ovog posla mogli živjeti. Danas preživljavaju.

Strahovito su porasli troškovi. Inputi su puno veći međutim cijene ne prate taj dio. Hrvatski proizvođači imaju najnižu tržišnu cijenu. Dok se izvan Lijepe naše kilogram duhana proda za gotovo 17 kuna, domaći proizvođači za kilogram dobiju tek 11 kuna.

Unatoč uspješnoj dugogodišnjoj zlatnoj duhanskoj proizvodnji na slavonskim poljima, raditi samo iz pukog zadovoljstva nije dovoljno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene