Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispred restorana Fani Horvat

Restoran Fani Horvat između stabala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjenčana supruga splitskog gradonačelnika Željka Keruma Fani Horvat uknjižbom u vlasništvo zemljišta na Marjanu napravila je, vjerojatno, posao života.

Iako se to, po zakonu, nije smjelo dogoditi. Istražili smo, tko nije odradio svoj posao i tko joj je dopustio takav potez mimo procedure.  Restoran Fani Horvat na Marjanu trebao bi biti smješten doslovce između stabala. Autori, Nenad Mikulandra i Ivana Bakotić tvrde da se neće posjeći ni jedno stablo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrazloženje da nema novaca Županija odbila pravo prvokupa zemljišta Fani Horvat Slika nije dostupna Poručila preko odvjetnice Fani odustaje od restorana ako joj se isplati koliko je uložila

'Dapače, mi ćemo zasadit još jedno desetak stabala, hortikulturno ih uredit, sve oko objekata do plaže, znači maksimalno smo napravili takav projekt gdje se ništa ne sječe, čak smo mislili o korjenima stabla', objasnio je arhitekt Nenad MIkulandra.

>> Splitsko-dalmatinska županija najavila tužbu protiv Fani Horvat

>> FOTO: Kako Fani vidi Marjan

Uredit će se i plaža, postaviti sportski tereni. Autor tvrdi kako nije istina da je natječaj bio namješten i pogodovao samo odabranima. 'Ja nisam uopće upozna investitora, ako je to Fani ili Saša Horvat', tvrdi arhitekt Mikulandra.

Ovakvih restorana na Marjanu moglo bi niknuti još. GUP ih dopušta na tri lokacije. Ravnatelj javne ustanove za upravljanje Marjanom, još je pri njegovu donošenju upozoravao da bi trebalo pričekati donošenje Posebnog prostornog plana za područje posebnih obilježja.

'On u pravilu zaštićuje prirodu i to je njegov osnovni zadatak. Moj je stav da do izrade tog plana se nije smjelo crtati po Marjanu', ističe Mate Kosović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan.

Usprkos svemu projekt ide dalje

No sada Fanin projekt ide dalje, unatoč tome što je zemljište vjerojatno kupljeno mimo procedure. U županiji su pregledali svu arhivu, nije im bilo ponuđeno. Hoće li tražiti poništenje, odlučit će skupština. Fanina tvrtka ipak nije imala problema s uknjižbom. U zemljišniku je trebala postojati zabilježba. U ministarstvu kulture kažu da je to potrebno, ali još uvijek nije napravljeno za sva zaštićena područja.

'Kad je u pitanju zabilježba u zemljišnim knjigama, apsolutno u ovoj situaciji to je isključiva odgovornost najprije grada. Sad tko će to operativno napraviti. Odgovornost je najprije u gradskim uredima', kaže Zoran Šikić iz Ministarstva kulture.

'Ovo je jedno od pitanja koje prethodno moramo postaviti osnivaču da bi to odradili. Ja sam postavljao samo nisam imao sreće, u mojih pet godina sam promjenio četiri gradonačelnika', dodao je Mate Kosović.

Od kojih ni jedan nije htio zaštititi zemljište na Marjanu. Pitanje je hoće li se itko upustiti u pobijanje kupoprodajnog ugovora za tu spornu marjansku parcelu, i imaju li županija, država ili grad dovoljno novca i interesa da je otkupe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene