Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni popis stanovništva

Manjine blokirale HDZ-ov zakon, Bačić ustvrdio: "Žele izjašnjavanje na dva materinja jezika, a to za nas nije prihvatljivo"

Klub zastupnika nacionalnih manjina srušio je kvorum pri izglasavanju Zakona o popisu stanovništva zbog dvaju odbijenih amandmana. U prvome traže izjašnjavanje na dva materinja jezika, a u drugome kvotu koja bi osigurala da popisivači budu dio nacionalnih manjina.

Vladajuća koalicija opet je u problemu, ovaj put zbog Zakona o popisu stanovništva. Manjine još uvijek, tvrdi Milorad Pupovac, s premijerom nisu pronašli zajedničko rješenje. Traže da im se izglasaju dva amandmana na zakon. Zbog toga su prošlog petka srušili i kvorum. Žele upozoriti javnost da šovinistički govor i govor mržnje ne bi trebali imati mjesto u Saboru.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković pred Banskim dvorima Preuzeli monopol Prijavili HDZ zbog mjesta na kojem održavaju pregovore: "Drugi su u neravnopravnom položaju" Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti"

Zbog toga smo razgovarali s predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Brankom Bačićem koji tvrdi kako su u procesu rješavanja nesuglasica. "Rješavamo to i sutra ćemo imati sastanak sa Klubom nacionalnih manjina. Već smo rekli da provodimo isti popis stanovništva kao i 2011. godine i sad ćemo samo još utvrditi obvezna uputstva za provođenje, pogotovo tamo gdje su manjine", dodao je.

Bačić je rekao da ne vidi gdje je problem, jer i u prošlom popisu stanovništva, u Osječko-baranjskoj županiji gdje ima puno manjinaca, on je proveden bez problema i u njegovu provođenju su sudjelovali popisivači koji su pripadnici manjina. Ipak, ističe da su tada bili bez obveznih uputa.

Rekao je i kako će manjine popisivati manjine i ovaj put, no kako kaže, zastupnici su ljuti jer su im srušena dva amandmana. "Oni žele izjašnjavanje stanovnika na dva materinja jezika, što nama nikako ne dolazi u obzir, te žele da prema zakonu popisivači u tim područjima budu iz redova nacionalnih manjina na tim područjima, ali onda se radi distinkcija između popisivača", dodaje.

Kaže kako taj nesrazmjer nije pošten jer u tom slučaju popisivači ne bi trebali zadovoljiti druge propisane standarde. Uvjerava kako će se o tom, ali i drugim zakonima, unatoč neslaganju, glasovati u petak, no na pitanje hoće li glasovanja biti neovisno o dogovoru, ipak smiruje strasti i poziva na dogovor i pronalazak zajedničkog jezika.

"Prije 22 dana Republika Srpska je donijela zakon o popisu stanovništva. Oni su ga propisali bez ičega od toga. U njemu se ne spominje ni manjinske popisivače, a kamoli dvojezičnost", istaknuo je. Za kraj je u vezi popisa rekao: "Proveli smo ih tri tako, pa ćemo i četvrti".

Što se tiče problema sa HNS-om, rekao je kako je sama diskusija o zakonu besmislena, jer je nastao šušur oko zakona kojega još nema. "Zakon nismo još ni vidjeli, a već ga kritiziramo. Kad ga predstavimo raspravit ćemo o njemu", objašnjava.

Bačić je za kraj komentirao i predaju potpisa za unutarstranačke izbore u HDZ-u. Rekao je da će ih najvjerojatnije predati u četvrtak popodne. "Premijer Plenković će ih imati oko 40 tisuća, a i mi ostali ćemo bit tu negdje", zaključio je Bačić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene