Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozicije treba popuniti

SLAGALICA ZVANA VLADA Mjesta su ograničena, a koalicijski apetiti veliki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Daleko od očiju javnosti mandatar, koji se u petak vratio iz Austrije, razgovara s kandidatima kako bi odlučio s kim će pred Sabor po potporu zastupnika.

Sjednica Sabora sazvana je za petak kada bi se, osim sastava Vlade, mogli znati i ostali saborski potpredsjednici. Mjesta su ograničena, a koalicijski apetiti, čini se, veliki. Hoće li imati svoje kandidate za ministre, mandatar je prilikom obraćanja javnosti kazao da  hoće. A imena svi drže u tajnosti. S mandatarom je razgovarao i Josip Budimir iz Domoljubne koalicije.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, novinar Nove TV Analiza Dnevnika Nove TV Tko će zasjesti u vruću fotelju? "To je na neki način ukleto ministarstvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer izvući zeca iz šešira" Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

'To nije važno. Razgovarali su i mnogi drugi ljudi. On ima autonomiju u izboru suradnika u suradnji sa šefovima koalicija i nadam se da će oni napraviti dobar izbor', kazao je Budimir kojega se vezalo za gospodarstvo, no taj je resor pripao MOST-u.

Pozicije su ono što treba popuniti. Svaka stranka većine ima svoje kandidate. Miodrag Demo jedan je od Bandićevih.

'Besprijekorni ratni put gospodina Deme, ne treba posebno govoriti, pustimo to mandataru, ima moju podršku', kazao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

Mandatar treba odlučiti, a onda svoju odluku usuglasiti s Karamarkom i Petrovim i sve to do petka.

Kandidata je puno i to ne samo za ministarska mjesta.

'Mi smo dali niz naših stučnjaka mandataru Oreškoviću. Ako nećemo imati ministra, imat ćemo njihove savjetnike, tako da ćemo aktivno participirati u izvršnoj vlasti', rekao je Ivan Tepeš, predsjednik HSP AS-a.

Puno je pitanja oko sastava vlade, ali i za čelna mjesta u Saboru. Predsjednik Sabora, Željko Reiner kazao je kako će imena biti poznata sljedeći tjedan.

Skrivaju se imena potpredsjednika Sabora iz redova većine. Za jednog se spominje HDZ-ov Tomislav Čuljak, drugog MOST-ov Robert Podolnjak, a treći je pravaš Tepeš.

'Kako sada stvari stoje, vrlo je vjerojatno da ću biti potpredsjednik Hrvatskog sabora', rekao je Ivan Tepeš.

Tko će mu biti kolege, kaže, još ne zna. Funkcijama treba zadovoljiti sve partnere. No što s HSS-om. Ako Branko Hrg postane potpredsjednik Sabora, HDZ gubi jednog. U Vladi navodno Most ne želi više od dva potpredsejdnika. HSS inzistira na klubu zastupnika, a mogu ga imati ako im HDZ da dva svoja mandata.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene