Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To je i tvoja stvar

Maltretiranje žena prisutno je i u politici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govoriti o ravnopravnosti spolova u 21. stoljeću, može se činiti čudno, ali je nužno, jer nažalost ta ravnopravnost još uvijek nije postignuta.

''Društvo je još uvijek krojeno po mjeri muškaraca“, tvrdi saborska zastupnica i predsjednica Oraha, Mirela Holy i dodaje da je Hrvatsko društvo još uvijek patrijarhalno, te da se u političkom kako i u ekonomskom sektoru na upravljačkim mjestima, visokoj politici te u predstavničkim tijelima, može primijetiti izrazito manji broj žena u odnosu na muškarce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna To je i tvoja stvar Kako biste vi reagirali da svjedočite nasilju? Slika nije dostupna To je i tvoja stvar 'Iskoristi pravo na život bez nasilja'

Žene u Hrvatskoj drže 35% svih rukovodećih pozicija, pokazalo je istraživanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz 2011. godine. Ništa drugačija situacija nije i u Hrvatskom saboru u kojem trenutno djeluje 39 žena od ukupno 151 zastupnika.

Sljedeći put kad čujete plač i vrištanje ne libite se zvati policiju

Dakle, saborske klupe rezervirane su za 74% muškaraca i 26% žena. Identičan broj žena bio je i u prošlom sazivu Sabora, koji se sastojao od 6 žena više od 5. saziva sabora iz 2007. godine. “Osobno ne smatram da je teško biti žena u politici, ali se svejedno svakodnevno borimo s raznim predrasudama. Kada se obraćate kao žena, onda vas prvo pogledaju pa onda odluče hoće li vas slušati“, rekla je HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak.

Kao što se može primijetiti, brojke žena u saboru stagniraju ili se pomiču mravljim koracima, iako ih je i četiri puta više nego 1990. godine. Ipak, usporedno s drugim europskim zemljama, pogotovo onim skandinavskim, jasno je da ima mjesta poboljšanju.

Cijelu reportažu možete pročitati na Otvorenom.

U tijeku je kampanja 'To je i tvoja stvar' kojom se želi ukazati na stvarne probleme žena u Hrvatskoj. U kampanji će se pokušati otkriti koji su glavni problemi, kako ih riješiti i zašto se još ne rješavaju. Od 17. do 25. studenog aktivno se obrađuju problemi žena, nasilja nad ženama, silovanja, kazne i prakse kažnjavanja.

Svi koji podržavate akciju i želite poslati poruku: 'Ne nasilju nad ženama u bilo kojem obliku', možete kampanju pratiti putem etera, weba i društvenih mreža. Pozivamo vas i da putem twittera i facebooka šaljete svoje slike s natpisom #tojeitvojastvar. Jer na kraju dana, to nas se svih tiče.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene