Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crteži za bolji svijet

FOTO Djeca iz Hrvatske i Ukrajine poslali poruke za mir: "Sve što oni prolaze i Hrvatska je prošla prije 30 godina"

Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2
Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 PU istarska
Aktualno Galerija Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 Foto: PU istarska Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 5 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 5 Foto: PU istarska Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 4 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 4 Foto: PU istarska Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 3 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 3 Foto: PU istarska +1 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 6 Galerija 1/6 >>
Tridesetak mališana iz Ukrajine i Hrvatske likovnim su radovima poslali iz Medulina poruke za mir i sigurnost sve djece svijeta te su se na likovnoj radionici upoznali s temeljnim pravima iz Konvencije o pravima djeteta.

"Likovnu radionicu vodili su policijski službenici i članovi Umjetničke udruge Medulin Art, a ta je preventivna akcija bila pravi primjer kako su se djeca iz Ukrajine brzo uklopila u naše društvo i kako su ovdje pronašla prijatelje među svojim vršnjacima", izvijestila je u subotu istarska policija.

Pročitajte i ovo Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije

Podsjetivši da je Hrvatska prije 30 godina prolazila ono što danas prolaze djeca iz Ukrajine i njihove obitelji, načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot izvijestio je da na području Istre borave 1634 osobe iz ratom zahvaćenog područja, među kojima je 508 djece.

Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 6 Foto: PU istarska

"Većina njih u statusu je privremene zaštite te policija, u suradnji s drugim institucijama, nastoji žurno rješavati njihove probleme kako bi mogli što prije nastaviti s normalnim životom", rekao je.

Radionicu je posjetila i violončelistica Ana Rucner, koja je s policijskom klapom "Sveti Mihovil" nastupila sinoć na humanitarnom koncertu u starom rimskom kamenolomu Cave Romane u Vinkuranu. Na završnoj večeri festivala "Rock&stars cave romane" nastupili su i "Music for the Future" odnosno orkestar koji okuplja mlade glazbenike iz Ukrajine. Svi sudionici koncerta pozvali su na mir, sigurnost i kvalitetu života za svu djecu svijeta, a dodatna kulisa bili su im i dječji radovi, nastali na poslijepodnevnoj radionici, koje su mogli razgledati svi posjetitelji koncerta.

Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 1 Foto: PU istarska

Violončelo na kojem je svirala Rucner nastao je od dragovoljno predanog oružja, koje je u vlasništvu MUP-a.

Nacionalna kampanja MUP-a ''Manje oružja, manje tragedija'' traje već 15 godina te je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti Ujedinjenih naroda, izvijestili su iz policije.

Akcijom se želi senzibilizirati javnost, ukazati na opasnosti od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima te potaknuti građane na dobrovoljnu predaju oružja, a od početka akcije do kraja prošle godine građani su na području čitave Hrvatske dragovoljno predali 5.928 kilograma eksploziva, 15.809 komada raznog oružja, 337.435 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 5.949.869 komada streljiva raznog kalibra.

Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 3 Foto: PU istarska

U proteklih 10 godina, građani su na području Policijske uprave istarske predali 19.69 kilograma eksploziva, 661 komada raznog oružja i 46.553 komada raznog streljiva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene