Obavijesti Video Pretražite Navigacija
napuhane cijene

Crno na bijelo - Ekipa Dnevnika Nove TV usporedila račun s onim od prije mjesec dana: Otkrivamo i koje firme dižu plaće zbog inflacije

Aktualno Galerija Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 1 Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 2 Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 3 Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 4 Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Zbog rekordno napuhanih cijena, mjesečna primanja tope se brže nego ikad. Zato je dio tvrtki krenuo u usklađivanje plaća s rastom inflacije. Primjera usklađivanje plaća s rastom inflacije ima u nekoliko privatnih i državnih tvrtki, ali sindikati kažu - taj bi primjer trebali slijediti svi. Hoće li se to i dogoditi, doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Svaki mjesec odlazak u trgovinu znači - veći udarac po džepu.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Ilustracija Doznajemo cijene Požurite na benzinske postaje: Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo

Rastu li i koliko cijene na mjesečnoj bazi, ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je u supermarketu iz kojeg imaju račun od prije mjesec dana.

Dok dio proizvoda ima istu cijenu, ima i nekih poskupljenja.

Čašica jogurta skuplja je 40 lipa, kila šećera 50 lipa. Najviše su poskupjela jaja, pakiranje od njih 10 je prije mjesec dana bilo 15 kuna, danas su 17 kuna.

Rastu i režije

Osim troškova hrane rastu i režije. Dokle će to tako, nitko ne zna, a do sada je inflacija dosegnula rekordnih 12 posto. U godinu dana prosječna plaća rasla je 8 posto.

I dok velikom broju građana plaća nije rasla i pratila inflaciju, Zagrepčanin Stjepan otkriva da njegova plaća - je. Na pitanje novinara o kojoj se tvrtki radi, kaže - Hrvatske šume.

Još jedna državna tvrtka, Hrvatske autoceste, iz mjeseca u mjesec usklađuje plaću s inflacijom.

"Za sada to funkcionira na način da je u svibnju bilo 1,04 porast troškova života i s plaćom za srpanj će se osnovica povećat za 1,04. HAC je bio prvi, nakon toga imamo Egis road operation, istarska Bina", navodi Anđelko Kasunić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Plaće bi u privatnom sektoru trebale ići gore barem 10 posto

Plaće bi trebale ići gore svima, pa i u privatnom sektoru - tvrde sindikati. I to barem 10 posto.

"Kad bi danas u privatnom sektoru svi poslodavci digli plaću za 10 posto, kupovna moć bi i dalje bila slabija nego što je bila prije godinu dana", navodi Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Zvonko iz Zagreba smatra da, s obzirom na cijene goriva, hrane i ostalih stvari, to povećanje bi trebalo biti barem 20 posto.

Što o povećanju plaća za radnike misle iz Udruge poslodavaca? Njihov odgovor na to pitanje nije stigao. Oni su već od države tražili pomoć zbog rasta cijena energenata.

Iz sindikata smatraju da poslodavci za to imaju prostora. "Apsolutno - poslodavci imaju prostora. Mi, godinama nažalost, imamo rad kao kategoriju koju poslodavci tretiraju kao trošak. Rad je vrijednost koja mora imati značajnije mjesto", smatra Novosel.

A kada je riječ o javnom sektoru, o povećanju plaća kreću pregovori Vlade i sindikata u rujnu.

Ako do dogovora ne dođe - moguć je i štrajk. A do tada inflacija ide gore.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene