Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotinu učenika u Donatovom gradu

Mali Slavonci stigli u Zadar: 'Cijeli dan gledaju uplakane roditelje, sad su se makli od toga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnovnoškolci iz Slavonije do petka će biti u Zadru. Oduševljenje nisu krili.

Veliko su srce pokazali i Zadrani! Stotinu učenika iz Račinovaca i Gunje stiglo je u Donatov grad, gdje će besplatno biti smješteni do petka!

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća, ilustracija U samo dva dana Nova autobusna nesreća u Njemačkoj: Ozlijeđeni deseci učenika Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle

Mali Slavonci imali su i pravi doček. Sve se lijepo poklopilo - u Zadru se održavao Dan izvannastavnih aktivnosti i učenici svih zadarskih škola bili su na Kalelargi i Forumu, gdje su ugostili osnovnoškolce iz Slavonije, koji nisu krili oduševljenje. A da ne spominjemo da su mnogi od njih prvi put u životu vidjeli more. Za puna dva autobusa djece s poplavljenih područja petodnevni smještaj su osigurali Grad Zadar i turističke kuće. Njihovi učitelji kažu da je ovo poput melema na ranu jer mnogi svoj dom nisu vidjeli više od 2 tjedna.

I Magdalena i Tena sretne su u zadarskom hostelu. Odjeću su brzo pospremile i podijelile dojmove.

'Imamo svi krevete, ormare, sve je bilo uredno', kaže Tena, inače učenica iz Račinovaca. Imaju i sve što im sada u Slavoniji nedostaje.

'Bilo me jako strah, mi smo bili kod tetke u Soljanima, ali kad smo čuli da je nasip puknuo, onda smo morali ići u Osijek, onda smo se spakirali i išli. A nismo bog zna koliko ponijeli', rekla je Magdalena, učenica iz Đurića. U Zadru su zato dobili besplatan smještaj i hranu.

'Znači im jako puno, zaboravit će sve ono što je kod kuće', objasnila je Jela Pavlović, nastavnica iz Račinovaca.

Moniku, učenici iz Gunje, također je jako lijepo. Posebno uz zadarske Orgulje. Ona je u Zadru prvi put vidjela more uživo.

U Zadru ostaju do petka

Da bude zabavnije, Zadrani su Slavonce počastili pjesmom, umjestničkim djelima i slasticama.

'Oni su s poplavljenih područja i onda nemaju ni domove, pa mi je drago što će ovdje ostat do petka', poručila je Sara, učenica iz Zadra.

'Mislim da im je sad u ovoj situaciji, kad je tamo katastrofalna situacija u tim razmjerima, ovo jedan svojevrsni odušak da vide da ipak sve skupa ima nekog smisla, da će biti, eto, bolje', smatra Katja Friganović Glavan, zadarska nastavnica.

'Oni su vam psihički preopterećeni, gledaju po cijele dane roditelje koji su uplakani, zabrinuti. A sad su se maknuli iz svega toga', kaže nastavnica iz Gunje Suzana Hudolin.

Učenici iz Račinovaca i Gunje u Zadru ostaju do petka. Za njih je školska godina završila, ocjene su im zaključene, a boravak na moru trebao bi pomoći da barem nakratko zaborave što su proživjeli u proteklim danima. I svakako, lijepa gesta Zadrana, pogotovo zato što je riječ o najmlađima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene