Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Birokratska zavrzlama

Majke od kojih država traži da vrate rodiljne naknade: "Zvao nas je ministar Pavić, obećao je da će pronaći rješenje"

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr)
Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ne nazire se kraj mukama bivših Algoritmovih zaposlenica čija je tvrtka likvidirana dok su bile na porodiljnom, nakon čega je država od njih tražila da vrate uplaćena sredstva.

Dajanu Topalović (31) i Sanju Boban Sotski (39), bivše zaposlenice propale tvrtke Algoritam, osobno je nazvao ministar rada Marko Pavić nakon što je u medijima objavljeno kako država od njih traži da vrate isplaćene porodiljne naknade koje su ostvarivale kao zaposlene osobe.

Pročitajte i ovo Bijeli kombi, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Velika šteta Pronađeno pet od 19 kamiona i auta Imesa "nestalih" u stečaju: U jako su lošem stanju Slika nije dostupna Slijede i otkazi Algoritam pred stečajem: Vlasnik Antičević otkrio koliko knjižara će zatvoriti

Obje su, naime, bile na rodiljnom dopustu kad su likvidirali tvrtku u jednom danu, o čemu one nisu bile obaviještene dok nisu stigli računi od Zavoda za zdravstveno osiguranje.

„Ministar me nazvao i rekao mi je da se radi na tom problemu te da bi se u nekoliko tjedana sve trebalo riješiti. Ako ne bude drugih mogućnosti, ministar je najavio moguće ponovno otvaranje stečaja. Vjerujem i nadam se da ćemo uspjeti riješiti problem“, kazala je u razgovoru za DNEVNIK.hr Dajana Topalović.

Ministar obećao rješenje

Pavić je osobno nazvao i njezinu kolegicu Sanju Boban Sotski te joj obećao brz pronalazak rješenja

Zvao je da nas umiri i da se strpimo jer se u suradnji s ministrom pravosuđa Davorom Bošnjakovićem radi na pronalasku rješenja. To se tiče dijela u kojem smo zakinuti za naše otpremnine kao i pravo na naknadu putem HZZ-a. Što se tiče rodiljnih naknada, to je pak u nadležnosti ministrice Nade Murganić, iz čijeg su ministarstva stigla obećanja kako te naknade nećemo morati vratiti“, kaže Boban Sotski.

O svemu smo poslali upit i Ministarstvu rada te ćemo odgovor objaviti po primitku. 

Nakon priloga Dnevnika Nove TV o rodiljama čija je tvrtka Algoritam otišla u stečaj, a one za to nisu znale pa HZZO od njih traži povrat porodiljnog, javili su se zaposlenici iste tvrtke koji također nisu odjavljeni, a bili su u međuvremenu na operacijama ili kemoterapijama. I njima prijeti vraćanje bolničkih troškova ako se ne iznađe pametnije rješenje za ovakve situacije.

Danica Rojić iz Đakova, koja se liječi od karcinoma debelog crijeva, kaže da ne želi ni pomisliti o kojem se iznosu radi.

''Prošla sam kemoterapije, tri teške operacije, bolničko liječnje, pretrage. Ne mogu niti želim računati o kojem se tu iznosu radi da bih ja to možda morala vraćati jer mi to izaziva ogroman stres'', kaže Danica, bivša zaposlenica Algoritma.

Algoritam nije jedini

Stečaj Algortima nije jedini slučaj pa su tako Martina Marinović i Emanuela Gegić iz Voćina dobile rješenje da državi moraju vratiti ukupno 60.000 kuna naknada jer službeno nisu bile zaposlene nakon što su njihove tvrtke propale, a primale su naknadu. 

Inače, da ih je itko obavijestio da je tvrtka ugašena, mogle su naknadu ostvarivati od Zavoda za zapošljavanje, javljaju 24 sata

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene