Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orban ostao bez suradnice

Mađarska predsjednica podnijela ostavku: Iza odluke stoji skandal povezan s pedofilom

Aktualno Galerija Katalin Novák Katalin Novák Foto: Afp Katalin Novák, bivša mađarska predsjednica - 2 Katalin Novák, bivša mađarska predsjednica - 2 Foto: Afp Katalin Novák, bivša mađarska predsjednica - 1 Katalin Novák, bivša mađarska predsjednica - 1 Foto: Afp Demostracije protiv Katalin Novák - 4 Demostracije protiv Katalin Novák - 4 Foto: Afp +2 Demostracije protiv Katalin Novák - 3 Galerija 1/7 >>
Nakon negodovanja javnosti zbog pomilovanja osuđenog predofila, Mađarska predsjednica Katalin Novák podnijela je ostavku u televizijskom obraćanju

Mađarska predsjednica Katalin Novák podnijela je ostavku. U televizijskom obraćanju objavila je da će odstupiti s predsjedničke dužnosti.

Novák je odlučila podnijeti ostavku nakon javnog negodovanja zbog pomilovanja koje je dala muškarcu koji je bio suučesnik u slučaju seksualnog zlostavljanja djeca.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak pozvao na prosvjed Splitski gradonačelnik oštro o izboru Turudića: "Vrijeme je da građani izaberu - ili HDZ ili Hrvatska"

Konzervativna predsjednica dužnost je obnašala od 2022. godine, a njezina odluka stigla je nakon višednevnog negodovanja javnosti koja je saznala da je u travnju 2023. godine dala predsjedničko pomilovanje muškarcu osuđenom za niz slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u državnom dječjem domu.

"Izdala sam pomilovanje koje je kod mnogih izazvalo zbunjenost i nemir", rekla je Novák u televizijskom obraćanju. "Pogriješila sam", dodala je, piše AP.

"Na temelju zahtjeva za pomilovanje i dostupnih informacija, u travnju prošle godine sam se odlučila za pomilovanje u uvjerenju da osuđenik nije zlorabio ranjivost djece koja su mu bila povjerena. Pogriješila sam, jer su odluka o pomilovanju i nedostatak obrazloženja mogli su izazvati sumnju u nultu toleranciju na pedofiliju. Ali ovdje toga nema i ne može biti sumnje", poručila je Novák.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u tunelu Pećine - 4 Tragedija u Rijeci Otac poginulog olimpijca: "Svi smo jako potreseni, srećom unuk je preživio"

Ostavka mađarske predsjednice jedno je od rijetkih političkih previranja u vladajućoj mađarskoj nacionalističkoj stranci Fidesz. Stranka je na vlasti od 2010. godine, a šef stranke je mađarski premijer Viktor Orbán.

Novák se često spominjala kao ključni Orbánov suradnik, a i sama je bila potpredsjednica Fidesza. Osim toga, Novák je bivša ministrica te je prva ženska predsjednica u povijesti Mađarske. Otvoreno se zalagala za tradicionalne obiteljske vrijednosti i zaštitu djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene