448553
448553
448553
448553
448553

BDP RASTE, ALI IMA LI ZAISTA MJESTA OPTIMIZMU?

  • , 31.08.2016., 14:58
  • Autor:
  • komentara

Bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu ove godine je, prema prvoj procjeni DZS-a, rastao za 2,8 posto što je iznad najoptimističnijih očekivanja.

 
 
 
 
Vlada o rastu BDP-a (Video: Vijesti u 17 h)
Vlada o rastu BDP-a (Video: Vijesti u 17 h)

Zahvaljujući jačanju izvoza, potrošnje, a po najnovijim podacima i investicija, hrvatski BDP raste već sedam tromjesečja za redom. Zasluge za rast svojataju i SDP i HDZ.

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, poručio je na Twitteru SDP-a: 'Gospodarski rast je rezultat i rada naše Vlade. Pokrenuli smo trendove rasta izvoza, proizvodnje...' dok su HDZ-ovi ministri Zdravko Marić i Darko Horvat naglasili kako je njihova Vlada uspjela pokrenuti investicije i revitalizirati privatni sektor. S druge strane, na društvenim mrežama korisnici se ismijavaju s hvalisavom političkom elitom, i lijevom i desnom, i poručuju im - 'Nemamo Vladu, a u gospodarstvu i državi sve je bolje.'

Luka Brkić (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Ekonomski analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić ne dijeli toliko oduševljenje političara brojkama i samom činjenicom da BDP raste. Naravno, kaže, da je bolje da BDP raste, ali...

'Govorimo o stopama rasta bez onih toliko potrebnih čvrstih temelja. Naravno da BDP i dalje raste jer su turistički rezultati dobri, cijene sirovina na svjetskom tržištu su i dalje niske, povećana je inozemna potražnja, a tu je i rast potrošnje građana zbog izmijenjenih stopa poreza na dohodak. No, dok se ne promijeni način ponašanja i kreiranje javnih politika, dok se ne provede ozbiljno restrukturiranje javnih financija, kvalitetan rast gospodarstva neće biti održiv', pojašnjava Brkić dodajući kako, usprkos brojkama i uzlaznim trendovima, ne možemo govoriti o pravom gospodarskom oporavku.

Pa do kada onda možemo ovako? Što možemo očekivati? Ministar Darko Horvat najavio je da bi, nakon doprinosa turističke sezone, rast BDP-a u trećem kvartalu mogao biti čak 3 posto.

'Možemo svašta očekivati. Ove stope rasta su rezultat gore navedenih faktora i samo s njima ne možemo očekivati dugoročno veliki rast gospodarstva. I dalje se možemo zaduživati, svi veliki javni dugovi ionako neće moći biti vraćeni. A slobodan pad je dugačak. Ne bude li promjena u porezu na dohodak, ako poraste cijena novca na tržištu, što je vrlo izgledno kao i cijena sirovina, mi smo opet u recesiji', ističe Brkić navodeći da bez potpuno novih institucionalnih aranžmana i bez radikalno provedenih strukturnih reformi dugoročni rast gospodarstva neće biti održiv.

Inače, u Državnom zavodu za statistiku navode kako je rast hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju ove godine premašio je prosječni rast u 28 zemalja članica Europske unije na godišnjoj i tromjesečnoj razini. U zemljama EU-a prosječni rast u drugom tromjesečju iznosio je 1,8 posto na godišnjoj razini prema sezonski prilagođenim podacima, a u Hrvatskoj 2 posto.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se