Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvojio drugi mandat u Osijeku

Vrkić: "Hrvatskoj treba stabilna vlast. Mislim da to mogu gospodin Plenković i gospodin Vrdoljak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrađena su sva biračka mjesta u Osijeku, Ivan Vrkić je ostaje gradonačelnik Osijeka.

21:09 "Ne slavim pobjedu, nego sam radostan što sam dobio mandat da odradim u korist svojih sugrađana. To je prilika da im javno zahvalim, ponajprije onima koji su ostali u Osijeku, da zajedno pripremimo teren da vratimo one koji su otišli iz Osijeka", rekao je nakon svih obrađenih biračkih mjesta u Osijeku, novi/stari gradonačelnik Ivan Vrkić.

Pročitajte i ovo Izborni stožer Možemo! Izborna matematika Više mandata, a manje glasova: Kako je moguće da je Možemo! dobio veću potporu, a manje zastupnika od Mosta? Rezultati izbora - izborne jedinice svi detalji Interaktivna karta: Pogledajte kako su glasali vaši sugrađani

Na pitanje kako misli složiti većinu u gradskom vijeću, obzirom na ogroman broj vijećnika HDZ-a, Vrkić nije izrazio zabrinutost.

"Nije problem upravljati gradom kad ste dobar čovjek i kad ste sa svima dobri. Jedva čekamo svi zajedno da se nađemo i da se dogovorimo. To je ono najbolje i najpametnije za grad Osijek. Meni je sasvim svejedno, sastavit ćemo vijeće i vlast tako da će to biti najbolje za Osijek", istaknuo je Vrkić.

Na pitanje o mogućoj koaliciji HNS-a i HDZ-a, Vrkić odgovara da je to moguće, jer Hrvatskoj treba stabilna vlast.

"Priželjkujem tu koaliciju, ponajprije na nacionalnoj razini", poručio je Vrkić i uputio pozdrav Ivanu Vrdoljaku (šefu HNS-a). "Dajemo mu podršku da bude hrabar i usudit, jer Hrvatskoj treba hitna, prava i stabilna vlast, a mislim da to mogu učiniti gospodin Plenković i gospodin Vrdoljak. To je potrebno da bi Slavonija dalje krenula u razvoj", smatra Vrkić.

20:52 DIP je u Osijeku sva biračka mjesta te je Ivan Vrkić ostvario ogromnu prednost pred HDZ-ovom Ivanom Šojat u borbi za gradonačelničko mjesto u Osijeku. Vrkić ima 62,74 posto glasova birača, a Šojat 33,87 posto glasova birača. Vrkić je time osvojio svoj drugi mandat u Osijeku.

Ivan Vrkić tako je praktički osvojio novi gradonačelnički mandat.

20:50 U borbi za župana Osječko-baranjske županije, uvjerljivo vodi HDZ-ov kandidat Ivan Anušić s 51,79 posto glasova birača, dok Vladimir Šišljagić ima 45,63 posto potpore birača. Dosad je obrađeno 95,71 posto biračkih mjesta.

19:45 Prema novim projekcijama izlaznih anketa, prednost Ivana Vrkića neznatno se smanjila, no i dalje je ogromna u odnosu na protukandidatkinju Ivanu Šojat (HDZ).

Vrkić je prema novim projekcijama izlaznih anketa na 65,86 posto potpore birača, dok Šojat sad ima 34,14 posto potpore birača.

 

19:39 Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Anite Martinović o tome da ga sve stranke i svi svojataju i čiji je zapravo on igrač, Vrkić odgovara šaljivo.

"Od moje Zore", rekao je Vrkić.

Protukandidatkinja Šojat, s druge strane, poručuje da je zadovoljna rezultatom izlaznih anketa.

"Ja sam posve novi igrač. Naravno da sam očekivala više, no jedno je očekivati, drugo je dobiti", poručila je.

Dodala je da Vrkić, ako pobijedi večeras, više neće moći računati na potporu HDZ-a u gradskom vijeću, osim za "dobre projekte".

19:14 Ivan Vrkić, kandidat za osječkog gradonačelnika, kojem izlazne ankete daje ogromnu prednost u drugom krugu lokalnih izbora, nije euforičan nakon objave tih rezultata. Poručuje, pobijedio sam na pravom javnom natječaju.

"Neću proglasiti pobjedu. Moram reći da nisam pobijedio nego da sam na pravom javnom natječaju dobio posao".

"Zahvaljujem se ponajprije mojem prijatelju Ivanu Vrdoljaku te strankama i SDP-u", dodao je Vrkić.

Njegova protukandidatkinja, Ivana Šojat (HDZ), s druge strane, još ne priznaje poraz, ali otkriva razočaranost niskom izlaznošću na izbore.

"Ne, ovo su izlazni rezultati. Ono što me razočarava jest mala izlaznost. To je doista šokantno", kaže Šojat.

"Svakako ću čestitati pobjedu kad dođu konačni rezultati", dodala je Šojat.

19:00 Pred nama je vrhunac još jednih lokalnih izbora u Hrvatskoj. Prve procjene rezultata izbora za grad Osijek na temelju izlaznih anketa pokazuju kako Ivan Vrkić ima veliku prednost pred protukandidatkinjom Ivanom Šojat.

Vrkić je osvojio 66,67 posto glasova birača prema prvim procjenama izlaznih anketa, dok je Šojat osvojila 33,33 posto glasova birača.

Pogreška pri mjerenju iznosi +/- 2,1 posto.

Rezultate izbora pratite uživo iz minute u minutu na portalu Dnevnik.hr.

Osijek

Značajnu prednost u prvom krugu zabilježio je, podsjetimo, aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić s osvojenih 37,05 posto glasova što je 13.764 glasova birača. Njegova je protukandidatkinja u drugom krugu Ivana Šojat koja je osvojila 17,17 posto glasova ili 6.379 glasova birača.

Dnevnik Nove TV nakon prvog kruga izbora donio je istraživanje provedeno s agencijom IPSOS čiji su anketari tijekom izbornog dana u prvom krugu pitali građane na biralištima za koga bi glasali u drugom krugu.

Prema tom istraživanju Ivanu Vrkiću je u drugom krugu predviđena potpora od 57,8 posto birača, dok je HDZ-ovoj kandidatkinji Ivani Šojat predviđeno 28,1 posto. Bez odgovora je bilo 14,1 posto ispitanika.

MOST-ovi birači većinom bi, odnosno njih 49,8 posto, glasovalo za Vrkića, a njih 25,7 posto za Ivanu Šojat. Birači lidera HDSSB-a Dragana Vulina većinom, ili njih 39,5 posto, glasovalo bi za Vrkića, a njih 23,4 posto za Ivanu Šojat. I na kraju, većina ili 43,9 posto birača Ante Đapića glasovalo bi za Ivana Vrkića, a njih 25,8 posto za Ivanu Šojat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene