Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija IVANA ŠOJAT

Književnica koja je s 20 uzela pušku i beretku HOS-a "juriša" na Vrkića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Šojat, osječka književnica i članica HDZ-a, obrazlažući svoju kandidaturu za gradonačelnicu Osijeka kazala je da ne želi cijeli život provesti kao dvojac iz Muppet Showa na balkonu - kritizirajući i ne činiti ništa.

Ivana Šojat rođena je Osječanka (1971.), nagrađivana književnica, prevoditeljica i urednica kazališnih izdanja HNK u Osijeku.

Završila je gimnaziju te dvije godine studija matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a onda se dogodio rat. Iako je imala samo 20 godina, dobrovoljno se prijavila za borbu. U Zboru narodne garde prošla je protutenkovsku obuku, a kao pripadnica HOS-a na bojištu je provela godinu i pol.

"Ja sam sa 20 bila luda k’o šiba. Bila sam u HOS-u, ljuta na sve, pucalo se po mome gradu i išla sam ga braniti. Netko bi to mogao izvući iz konteksta i reći da sam klerofašist, nosila sam i krunicu oko vrata. No, ja sam se od svojih ekstremnih stavova ubrzo ohladila", kazala je Šojat o tom periodu svojeg života.

Nakon rata radila je kao tajnica i prevoditeljica u Ministarstvu obrane za odnose s UN-om i Europskom Unijom, no vrlo brzo odlazi u Belgiju (1993.) gdje završava studij francuskoga jezika. U Belgiji je ostala osam godina, a između ostalog radila je kao dopisnica Glasa Slavonije.

Ivana Šojat napisala je desetak romana, zbirki pjesama i novela. Njezino najpoznatije djelo je roman "Unterstadt".
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IVAN VRKIĆ Bio je najmlađi sudionik "sječe" u Karađorđevu, a građanima se ispričao za svaki ubod komarca Slika nije dostupna Lokalni izbori 2017 Stručnjak za energetiku u Osijek želi dovesti nove investitore

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene