Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljuju se i tužbe

LNG terminal nije jedini: Što su sve kameni spoticanja u energetici

Energetski problemi (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Energetski problemi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Vladino povjerenstvo dalo je prolaznu ocjenu projektu LNG terminala na otoku Krku, no ne misle tako predstavnici općine Omišalj i županije. Najavljuju i tužbe. Nije to jedini kamen spoticanja kada je energetika u pitanju.

Plutajući LNG terminal na Krku dobio je zeleno svjetlo. Nema štetnog utjecaja na okoliš, odlučilo je povjerenstvo, a odluka je sada u rukama ministra Ćorića.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom"

"Temeljem tog mišljenja donijet ćemo konačnu odluku. Kroz desetak dana očekujem pisano mišljenje, a onda ću ja donijeti mišljenje", kaže ministar energetike Tomislav Ćorić.

S odlukom se ne slažu protivnici LNG-a. Tvrde, u povjerenstvu je većinu ionako imenovala Vlada.

"Državno je povjerenstvo podržalo državu. Što će reći kadija te tuži kadija te sudi", kaže SDP-ovac Zlatko Komadina.

Do nedavno oporba, zaključio je premijer, nije imala ništa protiv plutajućeg LNG-a, No sada ih vode, uvjeren je, populistički ciljevi.

Svjetske velesile uključile se u priču

Točno je, kaže bivši ministar, Mostov Tomislav Panenić, da bi bili za plutajući LNG. Jeftiniji je. No transport plina bio bi ograničen, tvrdi, a dovela se u pitanje i uporaba klora. No ekologija, kaže Panenić, evidentno nije prvi Vladin problem.

"Vidimo da se pojavljuju i drugi akteri koji su došli i do zemljišta na Krku zalažu se za kopneni terminal tu će doći i do određenih sukoba. Mi smo za terminal i energetsku neovisnost novi dobavni pravac plina ali ne želimo da protiv rješenja bude cjelokupna javnost", rekao je Panenić.

A u cijelu priču odavno su umiješane i svjetske velesile. Rusija kojoj odgovara kopneni i SAD koji zagovara plutajući terminal. I sama Predsjednica o tome je razgovarala s američkim predsjednikom ljetos u Varšavi.

"Svako u Hrvatskoj ima pravo prosvjedovati a LNG terminal držim strateškim terminalom koji je bitan ne samo gospodarsku energetsku stabilnost već i političku stabilnost Hrvatske", poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Savjetnici za magično rješenje traže se više od godinu dana

Osim LNG-a isto tako važno je riješiti problem INE. No savjetnici koji bi trebali pronaći magično rješenje traže se više od godine dana.

"Savjetnici će donijeti kao i svi konzultanti koje je Plenković angažirao među inima i one u Agrokoru donijet će sebi milijune kuna a njemu u donošenju odluku nitko ne može pomoći. Ovom dinamikom kojom to najavljemo riješit ćemo problem 2040“, kaže SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras.

MOL traži da se dio rafinerije u Sisku ugasi. Zbog golemih dugova nije sigurna ni Petrokemija, a brojni radnici strahuju za svoju egzistenciju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene